- Ο Alpha
- Ψηφιακη Μεταβαση
- Οικονομικα Στοιχεια
- Απασχοληση
- Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
- Οροι διαγωνισμου J2US
- Πολιτικη cookies
- Εκπομπες
- Επικοινωνια
- Οροι Xρησης
- Alpha Sat
- Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
- Επιλογες
- Προγραμμα
- Alpha News
- Διαφημιστειτε
- Διαθεσιμοτητα WEB TV
- Οροι προωθητικων ενεργειων διεξαγομενων στο πλαισιο του προγραμματος "Happy Day στον Alpha"
ΣΚΟΡΠΙΝΑ ΣΙΣΙΛΙΑΝΑ
ΥΛΙΚΑ ( Για τέσσερις μερίδες)
- 2 σκορπίνες
- 6 ντομάτες
- 20 γραμμάρια σταφίδες
- 50 γραμμάρια κρεμμύδια
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 20 γραμμάρια κάππαρη
- 12 τεμάχια ελιές πράσινες (χωρίς το κουκούτσι τους)
- 20 γραμμάρια κουκουνάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε από τα λέπια και τα κόκκαλα τις σκορπίνες και τις κάνουμε τέσσερα φιλέτα.
Αποφλοιώνουμε τις ντομάτες και κρατάμε μόνο τη σάρκα τους. Κόβουμε τα πέταλα τους στα τέσσερα, και μετά την κάθε φέτα στη μέση.
Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό τη σταφίδα για 30 λεπτά.
Ξαρμυρίζουμε την κάππαρη κρατώντας την κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για περίπου τρία λεπτά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σέλερι.
Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε από την πλευρά του δέρματος τα τέσσερα φιλέτα του ψαριού. Τα αποσύρουμε από το τηγάνι, όταν μισοψηθούν (περίπου στα τρία λεπτά).
Στο ίδιο τηγάνι ιδρώνουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις ελιές, την κάπαρη και τις σταφίδες.
Ξαναβάζουμε το ψάρι μέσα στο τηγάνι, όπου βρίσκονται όλα τα υλικά μας. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν με τα υγρά τους για περίπου 5-6 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Σερβίρουμε το ψάρι σε ένα πιάτο και από πάνω βάζουμε τη σάλτσα που φτιάξαμε.
ΣΑΝΤΟΥΪΤΣΑΚΙΑ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
ΥΛΙΚΑ (Για δύο μερίδες)
- 16 μεγάλα και πλατιά φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
- 300 γραμμάρια ανθότυρο
- 100 γραμμάρια γραβιέρα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 5-6 στικ σχοινόπρασο
- Ένα λεμόνι
- Δύο αυγά
- 100 γραμμάρια αλεύρι
- 100 φρυγανιά
- Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουλιάζουμε τα φύλλα του φασκόμηλου σε δροσερό νερό για να φύγει η έντονη μυρωδιά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη γραβιέρα και το ανθότυρο. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε και το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο μαζί με το ξύσμα από ένα λεμόνι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παίρνουμε δύο φύλλα φασκόμηλο και βάζουμε ανάμεσα τους περίπου 40 γραμμάρια από το μείγμα μας.
Χτυπάμε δύο αυγά. Αλευρώνουμε τα σαντουϊτσάκια μας, τα περνάμε από το αυγό και τη φρυγανιά.
Στη συνέχεια τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο.
ΡΙΖΟΤΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ ΚΑΙ ΚΡΟΚΑΝ ΚΑΡΥΔΙ
Υλικά για πουρέ παντζάρι:
- 2 μεγάλα παντζάρια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 60 ml ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ψήνουμε τα παντζάρια στο φούρνο (180 βαθμούς) για μια ώρα. Τα πολτοποιούμε μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Υλικά για κρέμα τυριού:
- 150 gr. Γκοργκοντζόλα
- 250 gr. Κρέμα γάλακτος
- 3 gr φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το τυρί ανακατεύοντας με ένα σύρμα (φουέ). Προσθέτουμε το πιπέρι και προσέχουμε να μην ξεπεράσει τους 60 βαθμούς.
Για το ριζότο:
- 500 gr. Ρύζι Arborio
- Μισό λευκό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 150 ml. λευκό ξηρό κρασί
- 30 ml. ελαιόλαδο
- 1 l. ζωμό κοτόπουλου
- 100 gr. Βούτυρο
- 100 gr. παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σοτάρουμε το ρύζι με το ελαιόλαδο και προθέτουμε το κρεμμύδι και την σκελίδα σκόρδου. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό. Όταν είναι έτοιμο το ρύζι και έχει πιει όλο το ζωμό προσθέτουμε τον πουρέ από το παντζάρι. Το αφήνουμε 2 λεπτά και αφού το βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο με την παρμεζανα. Σερβιρουμε και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα κορκονζόλα και τα καρύδια κροκάν.
ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΣΑΡΔΕΛΑΣ
ΥΛΙΚΑ (Για δύο μερίδες)
- 12 σαρδέλες
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Μισό λευκό κρεμμύδι
- Μία σκελίδα σκόρδο
- 200 γρ. φρυγανιά
- 30 γρ. κουκουνάρι
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό
- 30 γρ. σταφίδα
- 1 πορτοκάλι
- 1 λεμόνι
- 8 φύλλα δάφνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από τα λέπια τους. Ανοίγουμε την κοιλιά του κάθε ψαριού και αφαιρούμε το κόκκαλο τραβώντας από το κεφάλι προς την ουρά, προσέχοντας να κρατήσουμε την ουρά και να διατηρήσουμε ολόκληρο το ψάρι.
Αλατοπιπερώνουμε τις σαρδέλες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς μέχρι να ιδρώσει μισό λευκό κρεμμύδι μαζί με μία ολόκληρη σκελίδα σκόρδο. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τη φρυγανιά, 30 γραμμάρια κουκουνάρι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη σταφίδα (αφού προηγουμένως την μουλιάσουμε για περίπου 20 λεπτά σε χλιαρό νερό), το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και σβήνουμε με το χυμό του. Αφαιρούμε το σκόρδο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει το μείγμα, γεμίζουμε τις σαρδέλες και τις τυλίγουμε σε ρολάκι με την ουρά να προεξέχει προς τα πάνω. Τις περνάμε ανά τρεις σε καλαμάκια και βάζουμε ενδιάμεσα από ένα φύλλο δάφνης. Αν τα φύλλα δεν είναι φρέσκα τα μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό πριν τα περάσουμε στο σουβλάκι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα σουβλάκια σαρδέλας για περίπου 3- 4 λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό από ένα λεμόνι και τα σερβίρουμε.
Εναλλακτικά, ψήνουμε τα σουβλάκια σαρδέλας σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς) για 5-6 λεπτά.
ΤΖΟΛΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΥΖΗΘΡΑ, ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με 1,5 λίτρο νερό και μια πρέζα αλάτι, 120 γραμμάρια τζόλια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 14 λεπτά. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα σοτάρουμε σε 50 γραμμάρια ζωικό βούτυρο. Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε απλώσει 60 γραμμάρια μυζήθρα.
Υλικά για κρέμα μυζήθρας
200 γραμμάρια μυζήθρα ξερή
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια γάλα
3 γραμμάρια πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το γάλα και προσθέτουμε τη τριμμένη μυζήθρα. Μόλις φτάσει τους 60 βαθμούς προσθέτουμε το πιπέρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Η κρέμα είναι έτοιμη για να την προσθέσουμε στο πιάτο με τα τζόλια.
Υλικά για τη γαρνιτούρα
- 5-6 καρύδια
- 2 σύκα
- 20 ml ελαιόλαδο
- Ελάχιστο αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλουμε)
- 30 γραμμάρια flakes από την ξερή μυζήθρα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα καρύδια και τα καβουρδίζουμε σε ένα τηγάνι. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε με τα flakes της μυζήθρας, τα σύκα, τα οποία έχουμε κόψει στο σχήμα που επιθυμούμε, καθώς και το ελαιόλαδο και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τα προσθέτουμε στο πιάτο με τα τζόλια στα οποία έχουμε περιχύσει την κρέμα μυζήθρας.
ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΜΕ ΠΟΥΤΑΝΕΣΚΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ:
- 4 καλαμάρια (250 γρ. το τμχ)
- 3 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
- 5 φιλέτα αντζούγιας
- 30 γρ. κάππαρη
- 10 ελιές αποφλοιωμένες και κομμένες όπως η ντομάτα
- Μαϊντανό και βασιλικό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 80 γρ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ψήνουμε τα καλαμάρια για 1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά. Μόλις ολοκληρώσουμε το δεύτερο 1,5 λεπτό, προσθέτουμε και το κεφάλι.
Τοποθετούμε στο πιάτο την κρέμα φέτας, από πάνω το καλαμάρι με το κεφάλι του και το περιχύνουμε με την κρύα πουτανέσκα.
ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ
- 200 γρ. φέτα
- 100 γρ. γάλα
- 200 γρ. γιαούρτι
- Αλάτι, πιπέρι και λίγο ξύσμα λεμόνι.
Ξανακατέβουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν αλοιφή.
BOMPETTA (ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ)
ΥΛΙΚΑ:
- Φιλέτο Χοιρινού Λαιμού
- Προσούτο
- Κίτρινο Τυρί
- Φασκόμηλο
- Πορτοκάλι
- Σκόρδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε τον χοιρινό λαιμό μέχρι μαλακώσει. Τον απλώνουμε και τοποθετούμε στην εσωτερική πλευρά τις φέτες από το προσούτο, το τυρί και το φασκόμηλο. Στη συνέχεια διπλώνουμε τις άκρες, το γυρίζουμε και δημιουργούμε ένα ρολό. Στερεώνουμε το ρολό μας με ένα καλαμάκι Αλατοπιπερώνουμε. Στο τηγάνι, τοποθετούμε λίγο λάδι και 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και αφήνουμε τη bompetta μας να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε το καλαμάκι, τοποθετούμε πάνω στο ρολό μια φέτα πορτοκάλι και σερβίρουμε με σαλάτα ρόκα.
ΣΠΑΓΓΕΤΙ CACIO PEPE (ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ)
Υλικά:
- 400 γρ. spagheti
- 200 γρ. πεκορίνο τριμμένο ή παρμεζάνα (όχι πολύ πικάντικο)
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτελεση:
Σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε κρατώντας αρκετό από το νερό που έχουν βράσει. Σε ένα τηγάνι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τα μακαρόνια, το τυρί και νερό από αυτό που έχουμε κρατήσει. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει μια κρέμα μαζί με το νερό. Προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν όλα μαζί.
ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ
Υλικά (για περίπου 8 καλαμάρια):
- 8 καλαμάρια
- 1 μαρούλι
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι άνηθο
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- Λίγο λάδι
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια
Ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπώλ
Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση και τα κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα
Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς το κεφάλι) και το αφήνουμε για ενάμισυ λεπτό από την κάθε πλευρά. Προσθέτουμε και το κεφάλι του καλαμαριου
Σβήνουμε με το χυμό ενός λεμονιού
Σερβίρουμε σε πιάτο με κρέμα φέτας
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ
Υλικά:
- 300 γρ. Φέτα
- 100 γρ. Γιαούρτι
- 100 ml γάλα
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- Λίγο άνηθο
- 30 ml λάδι
Εκτέλεση:
Τα χτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν
ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Υλικά:
- 300 γρ. κιμά βοδινό
- 300 γρ. κιμά από μοσχαράκι γάλακτος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Πεπεροντσίνο
- Λίγη φρυγανιά τριμμένη
- 2 σκ. σκόρδο λεπτοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- Κλωναράκια από δεντρολίβανο
- Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, κάνουμε μπαλάκια και σε κάθε μπαλάκι καρφώνουμε μέσα ένα κλωναράκι από δεντρολίβανο. Ζεσταίνουμε το λάδι να κάψει και τα τηγανίζουμε όρθια ώστε να μείνει το κλωναράκι προς τα πάνω. Πρέπει να μείνουν αρκετά ζουμερά και με κρούστα γύρω γύρω. Δεν τα γυρίζουμε.