• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Βελγιο: Ανησυχια απο τον πολλαπλασιασμο των επεισοδιων με υπερπτησεις drones

Βέλγιο: Ανησυχία από τον πολλαπλασιασμό των επεισοδίων με υπερπτήσεις drones

ΔΙΕΘΝΗ 05.11.2025 - 15:48

aeroplano_aerodromio_int
Ο εναέριος χώρος του Βελγίου έκλεισε για αρκετές ώρες στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας έπειτα από ενημέρωση των αρχών για παρουσία μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια, ένας πολλαπλασιασμός αυτών των ύποπτων υπερπτήσεων που ανησυχεί τις αρχές.

H Skeyes, η εταιρία που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στο Βέλγιο, χρειάστηκε να διακόψει την αεροπορική κυκλοφορία πάνω από τη χώρα δύο φορές στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, γύρω στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) και ξανά στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από δύο ενημερώσεις για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κοντά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζάβεντεμ και στο αεροδρόμιο της Λιέγης (ανατολικά).

Η κυκλοφορία επαναλήφθηκε σταδιακά στο τέλος της νύχτας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Skeyes με την οποία επικοινώνησε σήμερα το πρωί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Όμως δεκάδες εμπορικές πτήσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν, μεταξύ των οποίων μια σαρανταριά σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Ζάβεντεμ προκειμένου να απορροφηθούν οι καθυστερήσεις και να αποφευχθούν τυχόν νέες εκτροπές προς γειτονικές χώρες.

Τετρακόσιοι έως 500 επιβάτες χρειάστηκε να περάσουν τη νύχτα στο Ζάβεντεμ, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Βελγίου, καθώς δεν πραγματοποιούνταν απογειώσεις αεροσκαφών, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας εκμετάλλευσης Brussels Airport. «Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στη διάρκεια της ημέρας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες --η Δανία, η Γερμανία ή η Νορβηγία-- το Βέλγιο αντιμετωπίζει πολλαπλασιασμό πτήσεων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων πάνω από ευαίσθητους τόπους ή υποδομές.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν τρεις φορές πάνω από τη στρατιωτική βάση στο Κλάινε-Μπρόγκελ (βορειοανατολικά), όπου φιλοξενούνται αμερικανικά πυρηνικά όπλα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, οδηγώντας στην έναρξη δύο ερευνών από τη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία και την υπηρεσία πληροφοριών αντίστοιχα.

Ο υπουργός Άμυνας Τέι Φράνκεν αρνήθηκε να δείξει με το δάκτυλο ως υπεύθυνη τη Ρωσία, όμως μίλησε για συντονισμένη επιχείρηση που διενήργησαν «επαγγελματίες» προκειμένου να διασπείρουν τον «πανικό» και να «αποσταθεροποιήσουν» το Βέλγιο.

Σύγκληση συμβουλίου ασφαλείας

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κεντέν ζήτησε έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας το οποίο θα συνέλθει πιθανότητα αύριο, Πέμπτη, προκειμένου να εξετάσει ποια απάντηση πρέπει να δοθεί σε αυτή την απειλή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός.

Προκειμένου να ταυτοποιούνται τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και να μπορούν οι αρχές να φθάσουν στους ιδιοκτήτες τους, «θα πρέπει ενδεχομένως όλα να είναι καταγεγραμμένα, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, υπάρχουν κατά την άποψή μου πολλά drones που δεν είναι καταγεγραμμένα», συνέχισε ο Κιντίν στο δημόσιο γαλλόφωνο ραδιόφωνο RTBF.

«Για να καταρριφθεί ένα drone, πρέπει εξάλλου να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δημιουργηθούν περισσότερες ζημιές«, εκτίμησε επίσης.

«Είναι ανησυχητικό για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Λιέγης.

Το αεροδρόμιο αυτό που ειδικεύεται στα φορτία και όπου πραγματοποιούνται πολλές νυχτερινές πτήσεις μεταφοράς φορτίου αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του για περίπου έξι ώρες. Η κυκλοφορία επαναλήφθηκε λίγο πριν από τις 02:00 τοπική ώρα σήμερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Κριστιάν Ντελκούρ.

Σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, ύποπτα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πέταξαν εκ νέου χθες βράδυ πάνω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Κλάινε-Μπρόγκελ, όπως και πάνω από την αεροπορική βάση Φλορέν (νότια) που στεγάζει καταδιωκτικά αεροσκάφη F-35 τα οποία απέκτησε πρόσφατα το Βέλγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)





ΣΧΕΤΙΚΑ

Γερμανία: Ένα στα επτά παιδιά, κινδύνευε το 2024 από φτώχεια

ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 15:21

Συνάντηση Μακρόν – Ζελένσκι -100 Rafal ζητά η Ουκρανία

ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 15:16

Κοσμηματοπώλης άνοιξε πυρ κατά ληστών

ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 15:10

Σύγκρουση λεωφορείου – βυτιοφόρου στη Σ. Αραβία – Δεκάδες νεκροί

ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 14:50

Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση 100 γαλλικών Rafale στην Ουκρανία

ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 14:19

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Γερμανία: Ένα στα επτά παιδιά, κινδύνευε το 2024 από φτώχεια

    ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 15:21

    Συνάντηση Μακρόν – Ζελένσκι -100 Rafal ζητά η Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 15:16

    Κοσμηματοπώλης άνοιξε πυρ κατά ληστών

    ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 15:10

    Σύγκρουση λεωφορείου – βυτιοφόρου στη Σ. Αραβία – Δεκάδες νεκροί

    ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 14:50

    Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση 100 γαλλικών Rafale στην Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 14:19

    Ντ. Τουσκ: "Άνευ προηγουμένου ενέργεια δολιοφθοράς" η έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή

    ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 14:14

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Συνάντηση Μακρόν – Ζελένσκι -100 Rafal ζητά η Ουκρανία

    ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 15:16

    Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Τσεχία και Σλοβακία

    ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 11:32

    Καταδικάστηκε σε θάνατο η ανατραπείσα πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα

    ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 11:48

    Κοσμηματοπώλης άνοιξε πυρ κατά ληστών

    ΔΙΕΘΝΗ 17.11.2025 - 15:10

    Alpha news

    • Μεσημεριανό Δελτίο 17/11/2025
      ΔΕΛΤΙΑ Μεσημεριανό Δελτίο 17/11/2025
    • Συνάντηση Μακρόν – Ζελένσκι -100 Rafal ζητά η Ουκρανία
      ΔΙΕΘΝΗ Συνάντηση Μακρόν – Ζελένσκι -100 Rafal ζητά η Ουκρανία
    •  Μακελειό στα Βορίζια – Στον ανακριτή ο 23χρονος «βομβιστής»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μακελειό στα Βορίζια – Στον ανακριτή ο 23χρονος «βομβιστής»
    • Κοσμηματοπώλης άνοιξε πυρ κατά ληστών
      ΔΙΕΘΝΗ Κοσμηματοπώλης άνοιξε πυρ κατά ληστών
    • Επέτειος του Πολυτεχνείου – Τα πολιτικά μηνύματα
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Επέτειος του Πολυτεχνείου – Τα πολιτικά μηνύματα
    • Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου – Προσυγκεντρώσεις για την πορεία και χιλιάδες αστυνομικοί
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου – Προσυγκεντρώσεις για την πορεία και χιλιάδες αστυνομικοί
    • Για ξέπλυμα η αθλήτρια – Αρνείται τις κατηγορίες
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Για ξέπλυμα η αθλήτρια – Αρνείται τις κατηγορίες
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2025


    © 2025