• LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • Ο Alpha
  • Ψηφιακη Μεταβαση
  • Οικονομικα Στοιχεια
  • Απασχοληση
  • Πολιτικη Προστασιας Δεδομενων
  • Στη Νοηματικη / Οδηγιες ενεργοποιησης υποτιτλων στην τηλεοραση σας
  • Πολιτικη cookies
  • Εκπομπες
  • Επικοινωνια
  • Οροι Xρησης
  • Alpha Sat
  • Επιλογες
  • Προγραμμα
  • Alpha News
  • Διαφημιστειτε
  • Διαθεσιμοτητα WEB TV
Το e-mail σας αποθηκεύτηκε με επιτυχια!

  • LIVE
  • NEWS
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • ΣΕΙΡΕΣ
  • BOX OFFICE
  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
escor
hit to search
  • Αρχικη
  • AlphaTV | Ροη ειδησεων απο Ελλαδα και εξωτερικο
  • Τι προβλεπει ο νεος ΚΟΚ - Αυστηρες ποινες για αλκοολ, κινητο και υπερβολικη ταχυτητα, κρανος

Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ - Αυστηρές ποινές για αλκοόλ, κινητό και υπερβολική ταχύτητα, κράνος

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 10.06.2025 - 16:47

dromos_kinisi_i1

Ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων που διαχρονικά συνδέονται με μεγάλο αριθμό ατυχημάτων, με αποτέλεσμα να κατηγοριοποιούνται ως πολύ επικίνδυνες.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθιερώνεται κλιμακωτού χαρακτήρα ποινολόγιο, ώστε να επιβάλλονται αυστηρότερες συνέπειες σε υπότροπους, οι οποίοι επαναλαμβάνουν σοβαρά παραπτώματα, ενώ υπάρχουν και πρόνοιες για αυξημένες κυρώσεις στην περίπτωση που ο παραβάτης εμπλακεί σε ατύχημα.

Στις παραβάσεις, για τις οποίες θα εφαρμόζονται κλιμακωτές ποινές περιλαμβάνονται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή STOP, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η μεγάλη υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, οι «κόντρες» και η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς κράνος.

Στόχος είναι οι μετακινήσεις να γίνουν πιο ασφαλείς για όλους και να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές.

Ενδεικτικό παράδειγμά αυτής της νέας δομής ποινών αποτελεί η αντιμετώπιση της χρήσης κινητού τηλεφώνου, που το 2024 ήταν η 3η αιτία πρόκλησης τροχαίων στην Ελλάδα. Σήμερα, ανεξαρτήτως της πρόκλησης ατυχήματος, η χρήση κινητού επισύρει αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων για 60 ημέρες.

Εφεξής, εάν η παράβαση δεν προκαλέσει ατύχημα, προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες, όμως στην πρώτη υποτροπή η χρηματική ποινή υπερδιπλασιάζεται στα 1.000 ευρώ και η απώλεια της άδειας ανέρχεται στις 180 ημέρες. Εάν ο οδηγός επαναλάβει ξανά την παράβαση, καταλογίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και στέρηση άδειας για ένα έτος. Σε περίπτωση, δε, πρόκλησης ατυχήματος, η πρώτη υποτροπή επισύρει πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για τέσσερα έτη. Για τη δεύτερη υποτροπή προβλέπεται πρόστιμο 4.000 ευρώ και 8ετής αφαίρεση άδειας οδήγησης.

Ανεξαρτήτως όμως εάν πρόκειται για την πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη παράβαση, υπάρχει πια και ποινική διάσταση για την πρόκληση ατυχήματος, η οποία δεν υπήρχε στο παρελθόν. Με βάση το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα, επιβάλλεται κάθειρξη έως 10 έτη εάν προκλήθηκε βαριά σωματική βλάβη ή βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, κάθειρξη 10 έως 20 ετών σε περίπτωση θανατηφόρου τροχαίου και μέχρι ισόβια αν χαθούν πολλές ζωές.

Δεύτερο παράδειγμα κλιμακωτών ποινών αποτελεί η χρήση κράνους από δικυκλιστές. Σχεδόν 4 στους 10 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα το 2023 επέβαιναν σε δίτροχο, ενώ τα ποσοστά χρήσης κράνους συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι χαμηλά, ειδικά για τους συνεπιβάτες.

Σήμερα προβλέπεται αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων για 60 ημέρες, ενώ οι συνεπιβάτες κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο 50 ευρώ. Πλέον, η μη χρήση κράνους επισύρει πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες, όμως στην πρώτη υποτροπή ο κατ' επανάληψη παραβάτης θα είναι αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για έξι μήνες, ποινές που διπλασιάζονται σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής.

Στο ενδεχόμενο που ο συνεπιβάτης δεν φορά κράνος, τόσο αυτός όσο και ο οδηγός τιμωρούνται με πρόστιμο 350 ευρώ, ακόμα κι αν ο τελευταίος φορούσε το δικό του.

Σχετικά με την οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η οποία υπολογίζεται πως σχετίζεται με το 25% των θανάτων στην άσφαλτο στην Ελλάδα το 2024, ο ΚΟΚ προβλέπει τρία επίπεδα επήρειας, με αυστηρότερες κυρώσεις για όσους πιάνουν το τιμόνι έχοντας καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τους οδηγούς που έχουν 0,50 έως 0,80 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, οι οποίοι θα καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο 350 ευρώ και θα χάνουν το δίπλωμά τους για 30 ημέρες. Εάν ανιχνευθεί ποσότητα 0,80 έως 1,10 γραμμαρίων στο κυκλοφορικό τους, το πρόστιμο ανέρχεται στα 700 ευρώ και η άδεια οδήγησης παραδίδεται για 90 ημέρες. Το όχημα ακινητοποιείται υποχρεωτικά και φυλάσσεται.

Για τις δύο αυτές κατηγορίες η πρώτη υποτροπή επισύρει 1.000 χρηματική ποινή και στέρηση διπλώματος για 180 ημέρες. Τυχόν δεύτερη υποτροπή ισοδυναμεί με πρόστιμο της τάξης των 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για έναν χρόνο.

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι οδηγοί που διαπιστώνεται ότι έχουν περισσότερο από 1,10 g/l στο αίμα τους. Στην πρώτη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 1.200 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για έξι μήνες, ακινητοποίηση και φύλαξη του οχήματος.

Η κλιμάκωση των ποινών σε περίπτωση υποτροπής προβλέπει πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για επτά χρόνια μετά την πρώτη υποτροπή και 10ετή στέρηση διπλώματος συν 4.000 ευρώ πρόστιμο για τη δεύτερη υποτροπή. Στο ποινικό σκέλος, ο δράστης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως πέντε χρόνια, αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 10 μέρες μέχρι έξι μήνες.

Και εδώ εφαρμόζεται το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η παραβίαση STOP, με την οποία συνδεόταν το 16% των ατυχημάτων στον Ελλάδα το 2022. Σήμερα δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην πρόκληση ή μη ατυχήματος, κάτι που αλλάζει, μαζί με την κλιμάκωση των ποινών για τους κατά συρροή παραβάτες.

Χωρίς την πρόκληση ατυχήματος, η πρώτη παράβαση συνοδεύεται από πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες. Για όσους επαναλάβουν την παράβαση το πρόστιμο «σκαρφαλώνει» στα 1.000 ευρώ και η απώλεια του διπλώματος επεκτείνεται στις 180 ημέρες. Η δεύτερη υποτροπή σημαίνει 2.000 ευρώ πρόστιμο.

Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος η πρώτη ποινή είναι 700 ευρώ πρόστιμο και στέρηση άδειας για 60 ημέρες, τυχόν υποτροπή οδηγεί σε πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για τέσσερα έτη. Νέα υποτροπή επισύρει 4.000 ευρώ πρόστιμο αλλά και ο δράστης χάνει το δίπλωμά του για μία 8ετία. Και εδώ ισχύουν οι ποινές του άρθρου 290Α του Ποινικού Κώδικα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον alphatv.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Για περισσότερη ενημέρωση και ειδήσεις ακολουθήστε @AlphaNewsGr στο twitter (X)





ΣΧΕΤΙΚΑ

Θεσσαλονίκη: Επανέρχεται από τη Δευτέρα το κανονικό ωράριο λειτουργίας του μετρό

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 12:46

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 2 του Μετρό

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 10:29

Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από τις γραμμές του μετρό στο Σύνταγμα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 10:21

Μεθυσμένος οδηγός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς πέφτοντας σε σταθμευμένα αυτοκίνητα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 09:58

Θεσσαλονίκη: Λήστεψαν με χρήση βίας 20χρονο μέσα σε αστικό λεωφορείο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 09:57

  • Ολα
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΔΕΛΤΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΚΑΙΡΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • VIDEO MOMENTS
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
  • Περισσοτερα

    Θεσσαλονίκη: Επανέρχεται από τη Δευτέρα το κανονικό ωράριο λειτουργίας του μετρό

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 12:46

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 2 του Μετρό

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 10:29

    Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από τις γραμμές του μετρό στο Σύνταγμα

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 10:21

    Μεθυσμένος οδηγός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς πέφτοντας σε σταθμευμένα αυτοκίνητα

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 09:58

    Θεσσαλονίκη: Λήστεψαν με χρήση βίας 20χρονο μέσα σε αστικό λεωφορείο

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 09:57

    Καταιγίδα στην Αττική: Υπερχείλισε ρέμα στο Πικέρμι, διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους στο Πολύγωνο

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 09:55

    Περισσοτερα

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ

    Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από τις γραμμές του μετρό στο Σύνταγμα

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 10:21

    Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 2 του Μετρό

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 10:29

    Μεθυσμένος οδηγός έκανε επικίνδυνους ελιγμούς πέφτοντας σε σταθμευμένα αυτοκίνητα

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 09:58

    Θεσσαλονίκη: Επανέρχεται από τη Δευτέρα το κανονικό ωράριο λειτουργίας του μετρό

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ 12.02.2026 - 12:46

    Alpha news

    • Κεντρικό Δελτίο 11/02/2026
      ΔΕΛΤΙΑ Κεντρικό Δελτίο 11/02/2026
    •  Ο καιρός την Πέμπτη 12/02/2026
      ΚΑΙΡΟΣ Ο καιρός την Πέμπτη 12/02/2026
    • Tik Tok Alpha – Σώθηκε μόνος του κάνοντας λαβή Χάιμλιχ
      ΔΙΕΘΝΗ Tik Tok Alpha – Σώθηκε μόνος του κάνοντας λαβή Χάιμλιχ
    • Άγρια ομορφιά στον Έβρο
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άγρια ομορφιά στον Έβρο
    • Μάχη με τη φοροδιαφυγή – «Κορόιδα» και «έξυπνοι»
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μάχη με τη φοροδιαφυγή – «Κορόιδα» και «έξυπνοι»
    • Έφοδος σε Φυλή και Μενίδι – Ρευματοκλοπές και παραβάσεις από Ρομά
      ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έφοδος σε Φυλή και Μενίδι – Ρευματοκλοπές και παραβάσεις από Ρομά
    • Υπόθεση Παναγόπουλου – Πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τριγμοί
      ΠΟΛΙΤΙΚΗ Υπόθεση Παναγόπουλου – Πολιτικοί και συνδικαλιστικοί τριγμοί
    • Ο Alpha
    • Ψηφιακή Μετάβαση
    • Οικονομικά Στοιχεία
    • Απασχόληση
    • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
    • Στη Νοηματική / Οδηγίες ενεργοποίησης υποτίτλων στην τηλεόρασή σας
    • Πολιτική cookies
    • Εκπομπές
    • Επικοινωνία
    • Όροι Xρήσης
    • Alpha Sat
    • Επιλογές
    • Πρόγραμμα
    • Alpha News
    • Διαφημιστείτε
    • Διαθεσιμότητα WEB TV

    © 2026


    © 2026