Αγγελική Νικολούλη: Μια ζωή έρευνα και αποκαλύψεις

 
 
Την εποχή που ξεκινούσε νεαρή τα πρώτα της βήματα στη δημοσιογραφία, ήταν αδιανόητο για μια γυναίκα να «εισβάλει» στον ανδροκρατούμενο χώρο του αστυνομικού ρεπορτάζ.
Η Αγγελική Νικολούλη όμως με πείσμα, σκληρή δουλειά αποκλειστικά ρεπορτάζ, πολύκροτες υποθέσεις και οδηγό τη διαίσθησή της, που μέχρι σήμερα τη δικαιώνει, κατάφερε να καθιερωθεί σαν η πρώτη γυναίκα αστυνομικός ρεπόρτερ στην Ελλάδα.
Σήμερα το όνομα της έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και οι αποκαλύψεις της έχουν αναγνωρισθεί διεθνώς. Το ταλέντο της φάνηκε από τα μαθητικά της χρόνια όταν οι εφημερίδες  της γεννέτειρας της,  του Πύργου, «Παρατηρητής» και «Ευθύνη» δημοσίευαν ποιήματά της. Ακολούθησαν οι εφημερίδες «Γνώμη» και «Πελοπόννησος» της Πάτρας, όπου ασχολήθηκε με όλα τα ρεπορτάζ και ιδιαίτερα με το κοινωνικό και το αστυνομικό. Η εφημερίδα «Απογευματινή» ήταν για τη νεαρή δημοσιογράφο ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία, αφού είχε την τύχη  να έχει για δασκάλους της τον Χρήστο Πασαλάρη και τον Γιάννη Βούλτεψη. Η αποκάλυψη της δράσης του «δράκου» Κυριάκου Παπαχρόνη σε Θεσσαλονίκη και Δράμα και η συνέντευξη που του πήρε στα κρατητήρια λίγο μετά τη σύλληψή του, ήταν μία από τις πρώτες της επιτυχίες στην Αθήνα.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» την επέλεξε με το ξεκίνημά του για στέλεχός του. Στην αρχή ως υπεύθυνη του αστυνομικού ρεπορτάζ και στη συνέχεια συντονίστρια όλων των τμημάτων αστυνομικού, ελεύθερου ρεπορτάζ, υπουργείων, φωτορεπόρτερ. Στην εφημερίδα αυτή έκανε και αποκαλύψεις που πέρασαν τα σύνορα της χώρας -αεροπειρατεία, κατασκοπεία, τρομοκρατία- ενώ συνέβαλε στον εντοπισμό και στη σύλληψη του «δράκου» των νοτίων και βορείων προαστίων, Σπύρου Μπέσκου. Για την επιτυχία της αυτή, πήρε τα εύσημα από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Η καθημερινή επαφή της με το κέντρο της Άμεσης Δράσης το γνωστό «100», της έδωσε το υλικό για το πρώτο της χιουμοριστικό βιβλίο «Τα πιπεράτα του 100», που συνδύαζε πηγαίο χιούμορ και αληθινές ιστορίες του αστυνομικού ρεπορτάζ. Ο αείμνηστος θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος, ήταν εκείνος που υπέγραψε τον πρόλογο του συγκεκριμένου βιβλίου.
Μετά από χρόνια συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Έθνος», φέρνοντας στο φως την υπόθεση των υποκλοπών με θύματα πολιτικούς και παράγοντες της χώρας, που γίνονταν από την τότε ΕΥΠ. Τα ντοκουμέντα που παρουσίασε, την έστειλαν να καταθέσει σαν βασικός μάρτυρας στην επιτροπή της Βουλής, που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Παράλληλα εργάστηκε και στα περιοδικά «Εικόνες» και «Επίκαιρα».
Στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στο MEGA, εμφανίστηκε σαν συνεργάτης του Κώστα Χαρδαβέλλα στο κοινωνικό ρεπορτάζ «Χωρίς Μοντάζ». Στη συνέχεια ανέλαβε την έρευνα σκοτεινών εγκλημάτων και εξαφανίσεων μέσα από την εκπομπή «Ρεπορτάζ στην Ομίχλη».
Δύο χρόνια αργότερα τον Οκτώβριο του 1995,  παρουσίασε στο ΣΚΑΪ τη δική της ζωντανή, πολύωρη εκπομπή «Φως στο Τούνελ». Στο ίδιο κανάλι παρέμεινε και όταν μετονομάστηκε σε ALPHA, αποκαλύπτοντας πολύκροτες ιστορίες που άγγιξαν το 70% της τηλεθέασης. (Υπόθεση Νικολαΐδη-Καλαθάκη-Κράμπη).  Το 2001 μετακόμισε στο ALTER όταν αυτό βρισκόταν στα πρώτα του βήματα, φέρνοντας στο φως υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη. (Άλεξ, Κούσογλου, Μαύρη Χήρα και πολλές άλλες.) Η δημοσιογράφος παρουσίαζε για χρόνια και την πετυχημένη ενότητα "Παιχνίδια Ζωής" που έκανε το γύρο του κόσμου. Σ’ αυτήν εντοπίστηκαν περίπου 250 αγνοούμενοι των δύσκολων μεταπολεμικών χρόνων, που ενώθηκαν με τις οικογένειες τους μετά από δεκαετίες. Το 2012 επέστρεψε στον ALPHA  για να συνεχίσει τις αναζητήσεις και τις αποκαλύψεις μέσα από την εκπομπή της «Φως στο Τούνελ», που αγαπούν ιδιαίτερα οι τηλεθεατές.
Το «Φως στο Τούνελ» έχει τιμηθεί με 25 σημαντικές διακρίσεις από κοινωνικούς φορείς και κατέχει σημαντική θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.
Η φήμη της Αγγελικής Νικολούλη έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, καθώς προξένησε το ενδιαφέρον της ιαπωνικής κρατικής τηλεόρασης που επέλεξε την εκπομπή, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε 40 χώρες. Οι Ιάπωνες ταξίδεψαν στην Αθήνα για να πάρουν συνέντευξη από την παρουσιάστρια και να παρακολουθήσουν από κοντά την έρευνα του «Τούνελ», που είδαν 15 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Ιαπωνία.
Η Ρωσική τηλεόραση ζήτησε την εμπειρία της δημοσιογράφου και την κάλεσε στην Μόσχα για την ένωση δύο αδελφών, μιας Ελληνίδας και ενός Ρώσου. Όλα αυτά τα χρόνια αφιερώματα για την παρουσιάστρια και την εκπομπή της, έχουν γίνει και στην Ιταλική, Γαλλική, Ολλανδική, Αλβανική, Μαλτέζικη και Δανέζικη τηλεόραση.
Πέρα από το «Τούνελ» η Αγγελική Νικολούλη ασχολείται και με τη συγγραφή αστυνομικών θρίλερ που βασίζονται σε αληθινές πολύκροτες ιστορίες που αποκάλυψε η εκπομπή, καταγράφοντας το εγκληματικό προφίλ στην Ελλάδα.  Μέχρι στιγμής  κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη τρία βιβλία, τα «Ονειρεύτηκα το δολοφόνο σου», «Θάνατος με χείλη κόκκινα» και «Έρωτας φονιάς», που έγιναν best – seller.
Έχει ένα γιο τον Κωνσταντίνο, που τελείωσε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αγγλία και στην Αμερική όπου και παραμένει, ακολουθώντας το επάγγελμα που επέλεξε. Το όνομα Κωνσταντίνος του το έδωσε ο νονός του, ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Μπορείτε να επισκεφθείτε:
Tην ιστοσελίδα της Αγγελικής Νικολούλη, www.anikolouli.gr καθώς και τη σελίδα της επομπής στο Facebook Φως στο Τούνελ (official).
 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ WEB TV