Πυξίδα ο άνθρωπος. Προορισμός η ελληνική περιφέρεια. Στόχος του ταξιδιού η καταγραφή των προβλημάτων αλλά και του αισιόδοξου μηνύματος ότι σε έναν τόπο που βιώνει έντονα τη νέα σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πολίτες που όχι μόνο στέκονται όρθιοι αλλά και βρίσκουν τη δύναμη να δημιουργούν.

 
 
 
 
Το «60’ Ελλάδα» έφερε για άλλη μία σεζόν, στις οθόνες μας τόπους και πρόσωπα που μοιράστηκαν μαζί μας τη δική τους διαφορετική πραγματικότητα και αλήθεια. Ο Νίκος Μάνεσης συνάντησε πρόσωπα που αντιμετώπισαν την κρίση δίνοντας μαθήματα ζωής. Έζησε μαζί τους τη δύσκολη καθημερινότητά τους, όπως αυτή διαμορφώνεται μακριά από τα αστικά κέντρα, μπήκε στα σπίτια τους, τους παρακολούθησε στους χώρους εργασίας τους, κατέγραψε τις ιστορίες τους, μοιράστηκε τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τα όνειρά τους.
Μετά από 30 οδοιπορικά σε περιοχές όπου για τον μέσο Έλληνα η πρόσβαση είναι δύσκολη, η εκπομπή διαπιστώνει: Ναι, υπάρχουν και ευτυχισμένοι Έλληνες. Ναι, η κρίση αφορά μόνο τις μεγάλες πόλεις. Η Ελλάδα υπομένει, επιμένει, αντιστέκεται, αλλά και μας πληγώνει….
 
Οι ιδιαίτερες στιγμές της εκπομπής:
* Τρίκαλα - Το χωριό που χάνεται: Το χωριό Ρωποτό εξαφανίζεται λόγω κατολίσθησης. Φωνή απόγνωσης από τους κατοίκους. Δείτε την εκπομπή.
* Όλυμπος - Ερημίτης: Ο άνθρωπος που ζει σε μια σπηλιά και φρουρεί την πύλη του βουνού των θεών. Δείτε την εκπομπή.
* Λήμνος - Σαλιγκάρια: Οι ομογενείς επενδυτές που χάνουν τα χρήματά τους λόγω της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας. Η Πολεοδομία θεωρεί μόνιμη στέγη τη λινάτσα που τοποθέτησαν για να προστατεύουν τα σαλιγκάρια από τον ήλιο και τη βροχή. Δείτε την εκπομπή.
* Κρήτη – Λασίθι – Γαϊδουρονήσι - Ερημίτες: Οι ερημίτες που μένουν στο Γαϊδουρονήσι επί δεκαετίες λένε «όχι» στον πολιτισμό και «ναι» στη φύση. Δείτε την εκπομπή.
* Κάρπαθος - Αρχαία: Στο νησί Σαρία της Καρπάθου, ασβεστώνουν αρχαιότητες για να είναι «καθαρές». Δείτε την εκπομπή.
* Ορεστιάδα – Έβρος - Πέρασμα Άρδα: Ο μοναδικός υποποτάμιος δρόμος στην Ελλάδα. Η άσφαλτος είναι κάτω από τα νερά του ποταμού Άρδα. Δείτε την εκπομπή.
* Μεσολόγγι – Διβάρια - Μποφόρ: Με 8 μποφόρ στα Διβάρια της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Σκληρές συνθήκες για το μεροκάματο. Δείτε την εκπομπή.
* Άρτα - Μουσικό σχολείο σε πλατεία: Το μουσικό λύκειο Άρτας, λόγω έλλειψης αιθουσών, κάνει μάθημα σε πλατεία. Δείτε την εκπομπή.
* Άγραφα – Δρόμοι και σπίτια χωρίς ρεύμα: Χωρίς οδικό δίκτυο τα Άγραφα. Αλλά και οικογένειες που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα γιατί δεν έχει φτάσει εκεί η ΔΕΗ. Δείτε την εκπομπή.
* Δράμα - Οχυρό Λίσσε: Ένα οχυρό της γραμμής Μεταξά άνοιξε για το κοινό και οι επισκέπτες σε ρόλο στρατιωτών πολεμούν τον Γερμανό εισβολέα. Δείτε την εκπομπή.
* Έδεσσα, Καϊμακτσαλάν - Χιόνι: Η κάμερα της εκπομπής στη χιονισμένη κορυφή του όρους Καϊμακτσαλάν. Στο ξωκλήσι του προφήτη Ηλία με θερμοκρασία κάτω του μηδενός. Ένα εκκλησάκι που χτίστηκε από τα μακάβρια υπολείμματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Δείτε την εκπομπή.
* Σαμοθράκη - Λαδόξερα: Η εκπομπή «60’ Ελλάδα» εν μέσω δυσκολιών στη Λαδόξερα, την μικρότερη διεκδικούμενη από τους Τούρκους βραχονησίδα της Ελλάδας. Δείτε την εκπομπή.
* Καστοριά – Ραδιοφωνικός σταθμός: Απίστευτο και όμως ελληνικό! Οι πομποί του ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας Καστοριάς βρίσκονται στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας. Δείτε την εκπομπή.
* Γαύδος: Η ιστορία των δύο μοναδικών μαθητριών της Γαύδου. Δείτε την εκπομπή.
* Ανάφη: Ο καρδιοχειρουργός του Ωνασείου που άφησε την Αθήνα για την Ανάφη. Δείτε την εκπομπή.
* Σκόπελος: Ο ρεμπέτης Γιώργος Ξηντάρης και ο ηθοποιός Τάκης Μόσχος είναι οι άνθρωποι που από το δικό τους μετερίζι σηκώνουν τη σημαία του πολιτισμού στη Σκόπελο. Δείτε την εκπομπή.

Η ΕΚΠΟΜΠΗ

 
Ο Νίκος Μάνεσης αφήνει το τηλεοπτικό πλατό και επισκέπτεται περιοχές της χώρας που καλούνται να λύσουν κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία οδηγούν σε αδιέξοδα. Θα δει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι. Θα συναντήσει πρόσωπα που παρέμειναν ενεργά και αντιμετώπισαν με ευρηματικότητα, χιούμορ και αισιοδοξία την κρίση! Θα ζήσει μαζί τους τη δύσκολη καθημερινότητά, θα μπει στα σπίτια τους, στους χώρους εργασίας τους, θα καταγράψει ανησυχίες και όνειρά. Για 60’, η μικρή οθόνη θα γεμίσει από εικόνες, χρώμα και άρωμα Ελλάδας, αλλά και ιστορίες συνανθρώπων μας που μέσα από την προσωπική τους διαδρομή αναζήτησαν και βρήκαν λύσεις για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τον τόπο τους.
 
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να χωρέσει σε 60’» δηλώνει ο Νίκος Μάνεσης, «για να χωρέσει χρειάζεται μία ζωή. Η Ελλάδα δεν είναι γεωγραφικά μήκη και πλάτη, η Ελλάδα μπορεί να είναι ιδέα, μπορεί να είναι καρδιά, μπορεί να είναι αντίληψη, μπορεί να είναι αγάπη, μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Το «60’ Ελλάδα» είναι μια ψηφίδα Ελλάδας και επειδή, όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε ξεχάσει την πατρίδα μας πιστεύω ότι έστω και αυτός ο χρόνος είναι αρκετός. Το οδοιπορικό μας στην ελληνική περιφέρεια ξεκινά, και μ’ έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό φέτος θα μετρήσουμε περίπου έναν πενταψήφιο αριθμό χιλιομέτρων. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται και πάλι ο άνθρωπος. Στην εκπομπή θα φωτίσουμε τις ιστορίες των ανθρώπων και μέσα από αυτές την εικόνα του κάθε τόπου».