ΝΟΣΤΙΜΗ ΓΗ
Σάββατο 20:00
Χανιά ΙΙ
Το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 20:00, ο Βασίλης Καλλίδης και η «Νόστιμη γη» συνεχίζουν το ταξίδι τους στην ιστορική πόλη των Χανίων. Ο Όμηρος γνώριζε την περιοχή που τότε ονομάζονταν Κυδωνία. Το 1645 οι Τούρκοι εισέβαλαν στο νησί και περίπου 250 χρόνια μετά, το 1898, η Κρήτη ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη. Περπατώντας στα λιθόστρωτα σοκάκια, ο Βασίλης θυμάται την ιστορία της πόλης και επισκέπτεται το ανακαινισμένο τούρκικο χαμάμ που σήμερα φιλοξενεί ένα από τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία της.
 
Στο οικογενειακό «τσικουδάδικο» του Νεκτάριου και της Σοφίας, μας υποδέχονται με τις απαραίτητες τσικουδιές. Ο Βασίλης φτιάχνει χανιώτικα ταρτάκια με ψωμί του τοστ και τοπικά τυριά. Στη διαχρονική οδό Σήφακα, υπάρχουν τα μαχαιράδικα, σαφώς λιγότερα από παλιά, αλλά η τέχνη και το μεράκι της κατασκευής του χειροποίητου και παραδοσιακού κρητικού μαχαιριού διατηρούνται ακόμη και σήμερα. Ο κυρ Μιχάλης δουλεύει με τις τεχνικές και τα μέσα που απαιτεί η παράδοση και φιλοτεχνεί τα δικά του σχέδια μαχαιριών για κάθε χρήση. Στον γραφικό αυτό δρόμο, ο Βασίλης ετοιμάζει «κοφτερά» λουκάνικα. 
 
Το ενετικό λιμάνι, το οποίο είναι γεμάτο ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες και μελαγχολικό τον χειμώνα, είναι η μεγάλη… ατραξιόν της παλιάς πόλης. Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του, ένα κτίριο χτισμένο το 1830, βρίσκεται σήμερα ένα μοντέρνο και κομψό εστιατόριο, στην κουζίνα του οποίου ο Βασίλης μαγειρεύει μια γκουρμέ μακαρονάδα.
 

 
 
 
Η «Νόστιμη γη» μας προσκαλεί για δεύτερη χρονιά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και εικόνων.
Ο Βασίλης Καλλίδης ταξιδεύει από τις Κυκλάδες ως τη Ροδόπη και από το Ανατολικό Αιγαίο ως τον Θεσσαλικό Κάμπο, για να μας γνωρίζει τόπους, γεύσεις αλλά και ιδιαίτερους ανθρώπους που με τον τρόπο ζωής τους κάνουν αυτή τη γη πιο νόστιμη. Και φέτος, ο Βασίλης θα συγκεντρώσει όλους μας γύρω από ένα τραπέζι και θα μετατρέψει την καθημερινή τελετουργία του φαγητού σε επικοινωνία.
Μαζί του, θα γευτούμε διαφορετικές κουζίνες και θα γλεντήσουμε σε αυθόρμητες, αυθεντικά γιορτινές συναντήσεις. Θα γνωρίσουμε επαγγέλματα που χάνονται αλλά και καινοτόμες προσπάθειες. Και βεβαίως, θα απολαύσουμε την μοναδική μαγειρική του. Μια μαγειρική που αποδεικνύει ότι με λίγα υλικά αλλά πολλή φαντασία μπορούμε όλοι να κάνουμε γαστρονομικά θαύματα.
 


«Νόστιμη γη» με τον Βασίλη Καλλίδη: Γιατί το ταξίδι ανοίγει την όρεξη!