Τι θα Φάμε Σήμερα Μαμά; 18/05/2013

Video Category: 
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΡΑΤΟΡΙ

ΥΛΙΚΑ (6 – 8 μερίδες): 
  • 6 – 8 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κοτσάνια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3 φλ. Μαγειρεμένο, θρυμματισμένο κοτόπουλο
  • 2/3 φλ. Καρυδόψιχα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 φλ. Φρέσκα, κομμένα φύλλα σπανακιού
  • 2 – 3 κ.σ. ξύδι
  • 1 ½ φλ. Στραγγιστό γιαούρτι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Πάπρικα και μαϊντανό για γαρνιτούρα
  • 3 κομμάτια σικορέ (προαιρετικό)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. λάδι στο τηγάνι και σωτάρουμε το σέλερι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο για να ζεσταθεί. Πολτοποιούμε τα καρύδια και το σκόρδο μαζί στο μούλτι. Προσθέτουμε το κομμένο σπανάκι (σε δόσεις εάν χρειαστεί), το λάδι και το ξύδι. Ανακατεύουμε το μείγμα του καρυδιού-σκόρδου, το κοτόπουλο και το γιαούρτι. Αλατοπιπερώμουμε, γαρνίρουμε με πάπρικα ή καγιέν και μαϊντανό και σερβίρουμε. Μπορούμε να σερβίρουμε το μείγμα επίσης μέσα σε φύλλα από σικορέ.


ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΕ ΣΙΓΑΝΗ ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ:
  • 10 – 12 Μακρόστενες πράσινες πιπεριές
  • Ελαιόλαδο
  • 3 – 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. Ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.γ.  ρίγανη
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • ½ κ.γ.  μπούκοβο
  • ½ φλ. Φέτα τριμμένη
  • Παξιμάδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε σιγανή φωτιά μέσα σε αρκετό λάδι, σωτάρουμε ολόκληρες τιος πιπεριές, σκεπασμένες, μέχρι να μαραθούν λίγο, γύρω στα 15 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι και γυρίζουμε προσεχτικά τις πιπεριές καθώς τηγανίζονται.
Προσθέτουμε το σκόρδο, την ρίγανη, την τομάτα, το ξύδι, αλατοπιπίπερο και μπούκοβο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να είναι πολύ μαλακές και ενσωματωμένες με την σάλτσα, η οποία πρέπει να είνα πηκτή. Τέλος, προσθέτουμε την φέτα και σερβίρουμε πάνω σε παξιμάδια.


ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

ΥΛΙΚΑ (4-6 μερίδες):
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό ψαχνό μοσχαράκι από τη σπάλα, κομμένο σε μερίδες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1½ φλιτζ. ντομάτες πομοντόρο, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κονσέρβας)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ½ φλιτζ. ξηρό κόκκινο κρασί
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες

Για τη μπεσαμέλ:
  • ½ κ.σ. ανάλατο βούτυρο
  • 1/2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζ. γάλα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Ξύσμα μοσχοκάρυδου
  • ½ φλιτζ. τριμμένο κασέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και κοκκινίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ώσπου να μαραθούν, περίπου 8 λεπτά.  Προσθέτουμε το κρασί και τις ντομάτες. Ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσει το κρέας, 1 ½ - 2 ώρες. Στο μεταξύ, ψήνουμε τις μελιτζάνες επάνω σε μια φλόγα από γκάζι ή σε ηλεκτρικό μάτι ή σε σχάρα σε σιγανή θερμοκρασία, γυρίζοντας από όλες τις πλευρές ώσπου να καούν εξωτερικά και η σάρκα τους να μαλακώσει.

Για τη μπεσαμέλ:
Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο ώσπου να σχηματίσει φυσαλίδες στην επιφάνεια, δεν το αφήνουμε να καεί. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ή μια ξύλινη σπάτουλα σε μέτρια φωτιά, ώσπου να πάρει ένα ελαφρά χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου να πήξει. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα μοσχοκάρυδου. Όταν η σάλτσα πήξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το τυρί. Τη σκεπάζουμε για να παραμείνει ζεστή. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, τις ανοίγουμε στα δύο και αφαιρούμε τη σάρκα. Τη βάζουμε σε ένα μέτριο μπώλ, πετώντας όσο το δυνατόν περισσότερους σπόρους. Λιώνουμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι, ύστερα προσθέτουμε την καυτή μπεσαμέλ, ανακατεύοντας απαλά αλλά καλά για να αναμειχθούν σωστά. Οι μελιτζάνες και η μπεσαμέλ μπορούν να ανακατευθούν και σε μίξερ. Τοποθετούμε το κρέας και το ζωμό του σε μια πιατέλα και από πάνω βάζουμε την κρέμα μελιτζάνας ή σερβίρουμε με τη μελιτζάνα στο πλάι. Σερβίρεται καυτό.


 
ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ, ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ (10-12 μερίδες): 
  • Φλούδα από ½ πορτοκάλι, κομμένο ζουλιέν
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. νερό
  • ½ φλιτζ. ωμά φιστίκια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2/3 φλιτζ. μακρύκοκκο ρύζι
  • 6 φλιτζ. γάλα
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 2 κρόκους αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 3-4 κλωστές από Κρόκο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Κανέλα σε σκόνη, για γαρνίρισμα
  • Λίγο σαφράν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεματάμε και στραγγίζουμε τη ζουλιέν φλούδα του πορτοκαλιού 2-3 φορές, για να ξεπικρίσει. Στη συνέχεια, βράζουμε τη μισή ζάχαρη και το νερό και μέσα ξανα-βράζουμε τη ζουλιέν φλούδα. Στραγγίζουμε μετά από 4-5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Για τα φυστίκια, βάζουμε σε ένα στεγνό αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε τα φιστίκια  με την υπόλοιπη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι μέχρι να αρχίσουν να κολλάνε. Κατεβάζουμε και κρατάμε ξεχωριστά σε ένα πιάτο. Τα σπάμε λιγάκι με ένα βάρος εάν κολλάνε μεταξύ τους και όταν κρυώσουν τα κόβουμε σε κομμάτια. Σε μια μεσαία κατσαρόλα, αναμειγνύουμε το ρύζι, το γάλα, τη ζάχαρη, τον κρόκο και το βούτυρο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, για 1 – 1 1/2  ώρα, ή μέχρι το μείγμα να γίνει πηχτό και κρεμώδες και το ρύζι να έχει απορροφήσει το υγρό και να είναι μαλακό. Περίπου στη μέση του μαγειρέματος προσθέτουμε την κανέλα, το σαφράν και τη βανίλια. Πριν βγάλουμε το ρυζόγαλο από τη φωτιά, χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή σε ένα μέτριο μπωλ. Πετάμε το ξυλάκι κανέλας και ανακατεύουμε μέσα την κομμένη φλούδα, τις σταφίδες, τα φιστίκια, και τις πορτοκαλόφλουδες. Προσθέτουμε λίγο ρυζόγαλο σταδιακά μέσα στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς, κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων μέσα στο ρυζόγαλο και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Ρίχνουμε το ρυζόγαλο σε ένα μεγάλο μπώλ ή σε ατομικά μπώλάκια και βάζουμε στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε με κανέλα πριν το σερβίρουμε.