ΛΑΧΑΝΟ ΜΠΡΕΖΕ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ
 
ΥΛΙΚΑ (για 12-14 άτομα):
  • 300 γρ. παντζάρια
  • 60 γρ. μπέικον, κομμένο σε μεγαλούτσικα κομμάτια
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 ολόκληρο κόκκινο λάχανο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
  • 2 πράσινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μπαστουνάκια (σαν σπίρτα λεπτά), μάκρος 4 εκ.
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. κανέλλα
  • ½ κ.γ μπαχάρι
  • ½ κ.γ. κάρυ
  • 1 γεμάτη κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • ¾ φλ. κόκκινο κρασί
  • ½ φλ. μπαλσάμικο ξύδι
  • 2 κ.σ. μέλι ή πετιμέζι
  • Αλάτι και πιπέρι, όσο χρειαστεί
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αφαιρούμε τα χόρτα από τα παντζάρια. Τυλίγουμε τα παντζάρια με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στο φούρνο για 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε πυρίμαχο σκεύος (που μπαίνει και στο φούρνο και στο μάτι), ροδίζουμε το μπέικον. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά, το σκόρδο, το καρότο, τη μαύρη ζάχαρη και το λάχανο. Προσθέτουμε μπόλικο αλάτι. Μόλις αρχίζει να μαραίνεται το λάχανο, προσθέτουμε το κρασί, και το ξύδι.
Καθαρίζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε φέτες, τα προσθέτουμε στο μείγμα του λάχανου και τέλος προσθέτουμε και το μήλο.
Σκεπάζουμε και μεταφέρουμε το σκεύος στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου μια ώρα. Τέλος προσθέτουμε το μέλι ή το πετιμέζι και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Ιδανικά, το αφήνουμε μέχρι την επομένη, ώστε να «ανθίσουν» οι γεύσεις αλλά τρώγεται και έτσι, αμέσως, ζεστό ή χλιαρό.