Βασίλης Καλλίδης «Μανιταρόσουπα» και «Τάρτα σοκολάτας», 07/02/2012

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ
 
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά σε φετάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ. σούπας αλεύρι
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
  • 3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια για 10 λεπτά μέχρι να σταματήσουν να βγάζουν υγρά και να μαραθούν.
Προσθέτουμε στα μανιτάρια το αλεύρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε αλάτι και προσθέτουμε το ζωμό.
Βράζουμε τη σούπα για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Εάν θέλουμε αλέθουμε τη σούπα στο μπλέντερ με την κανάτα ή με το μπλέντερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα ή την αφήνουμε με τα μανιτάρια σε φέτες.
Και στις δύο περιπτώσεις αρωματίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
 
 
ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ME ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
 
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):
  • 1 πακέτο ζύμη για τάρτες
  • ½ βαζάκι μαρμελάδα πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • για τη γκανάς:
  • 300 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια
  • 400 ml κρέμα γάλακτος
  • ½ κοφτό κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
  • μία πρέζα γαρύφαλο τριμμένο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε την κρέμα σ ένα κατσαρολάκι και περιχύνουμε μ' αυτήν την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Αφήνουμε τη γκανάς να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, τη σκεπάζουμε με λαδόχαρτο, βάζουμε από πάνω λίγα φασόλια για βάρος και την ψήνουμε για 20 λεπτά. Βγάζουμε το χαρτί και τα φασόλια και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Απλώνουμε στη βάση της τάρτας λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Γεμίζουμε την τάρτα με τη γκανάς καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει καλά.
Μία ώρα πριν το σερβίρισμα, την βγάζουμε από το ψυγείο για να μαλακώσει και να κόβεται πιο εύκολα.

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ