Θεϊκά στριφτάρια του Αιγαίου

 
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο (ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1/3 φλ. γιαούρτι ή γάλα
  • 2 κ.σ. μαύρο και άσπρο σουσάμι
  • λίγο ελαιόλαδο για την επάλειψη της πίτας
Για τη γέμιση:
  • 3 - 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 2 καρότα, χοντροτριμμένα
  • 2 κολοκύθια, χοντροτριμμένα
  • 4 πιπεριές χρωματιστές, κομμένες σε φέτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 350 γρ. φέτα σε χοντρά τρίμματα
  • 350 γρ. ανάμεικτα τριμμένα τυριά
  • 2 φωλιές φιδέ ψιλό
  • λίγο δυόσμο, ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Φτιάχνουμε πρώτα το άλειμμα για την πίτα με λαχανικά (στριφτάρια). Βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, το γιαούρτι, το γάλα και το μισό ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε με πιρούνι και τα αφήνουμε στην άκρη. 
Αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο στον πάγκο, να πάρει θερμοκρασία δωματίου. 
Για τη γέμιση:
Ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4′. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, κολοκύθι, καρότο, πιπεριά και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, να πιούν τα υγρά τους για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το δυόσμο, το φιδέ σπασμένο και ανακατεύουμε να τραβήξει τα υγρά της γέμισης. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως. 
Ανακατεύουμε τα τυριά σε ένα μπολ. 
Ανοίγουμε τα φύλλα. Πιάνουμε ένα φύλλο με λαδωμένα χέρια και ελαφρά το τραβάμε να τεντώσει. Το ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό-γάλα-λάδι. 
Γεμίζουμε πεταχτά με γέμιση την επιφάνεια και πασπαλίζουμε πεταχτά, με λίγο τυρί. Τυλίγουμε ρολό - μπαστούνι και στρίβουμε ταυτόχρονα το στριφτάρι. Το τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδωμένη λαμαρίνα. 
Όμοια φτιάχνουμε και τα 6 στριφτάρια.
Αφού τα τοποθετήσουμε όλα στο ταψί, στην σειρά πλάι-πλάι, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό-γάλα-λάδι. 
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. 
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς στην κάτω σχάρα για περίπου 45′ να ροδίσουν τα στριφτάρια. 
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160  βαθμούς στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσουν καλά. 
Αφήνουμε τα στριφτάρια να κρυώσουν για 10′ και να τραβήξουν τα υγρά τους.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα. 
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ