Συκώτι μοσχαρίσιο με καραμελωμένα κρεμμύδια και πουρέ πατάτας & Σαλάτα κινόα

ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι θυμάρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κρεμμύδια
  • 20 ml ξίδι βαλσάμικο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 15 πατάτες
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόψτε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
Βάλτε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 3 λεπτά.
Προσθέστε το βαλσάμικο, τη ζάχαρη και συνεχίστε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα.
Καθαρίστε και βάλτε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τις πατάτες. Σουρώστε και σπάστε τις με το σύρμα χειρός.
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, ανακατέψτε να ενσωματωθούν και αφήστε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι ή σχαροτήγανο σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το συκώτι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο, για ενάμιση λεπτό από κάθε πλευρά. Για συκώτι πάχους όσο 1 δάχτυλο, το συκώτι θα είναι μέτριο προς καλοψημένο.
Καθώς σοτάρετε, προσθέστε λίγο θυμάρι και το σκόρδο.
Κόψτε το συκώτι σε λεπτές πλάγιες φέτες και σερβίρετε με πουρέ πατάτας και από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
 
ΣΑΛΑΤΑ ΚΙΝΟΑ
 
ΥΛΙΚΑ;
  • 150 γρ. κινόα
  • 1 μαρούλι ή 2 ρόκες
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 2 αγγουράκια
  • 2 αβοκάντο
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα
  • φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο
  • 2 λάιμ ξύσμα και χυμό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπλύνετε την κινόα κάτω από τρεχούμενο νερό, για αρκετή ώρα να ξεπικρίσει.
Βάλτε την κινόα να βράσει και στα 15 λεπτά δοκιμάστε αν είναι έτοιμη, προσοχή όμως να μη λιώσει.
Ψιλοκόψτε τα υπόλοιπα υλικά και βάλτε τα σε ένα μπολ. Σουρώστε την κινόα και κρυώστε τη καλά.
Ανακατέψτε τη με τα υπόλοιπα υλικά και βάλτε το μπολ στο ψυγείο για 1 ώρα.
Σερβίρετε με λίγα φυλλαράκια δυόσμου.

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ