Σπιτικό ψωμί & Ντιπ αγκινάρας

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΨΩΜΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 400 γρ. αλεύρι
  • 2 γρ. μαγιά
  • 10 γρ. αλάτι
  • 300 γρ. νερό
  • 1 γάστρα με καπάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό όλο μαζί. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή σπάτουλα για να αναμιχθούν πρόχειρα τα υλικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 12 - 15 ώρες.
Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο και φέρνουμε τις 4 γωνίες στο κέντρο να γίνει μια "τετράγωνη μπάλα". Γυρνάμε τούμπα τη ζύμη, σκεπάζουμε με αλεύρι και ένα πανί και το αφήνουμε για 2 ώρες. Βάζουμε την γάστρα στο φούρνο στους 245 βαθμούς για 30 λεπτά. Ξεφορτωνόμαστε το πολύ αλεύρι από το ζυμάρι και το πετάμε τούμπα μέσα στη γάστρα ώστε η λεία πλευρά να είναι προς τα κάτω. Ψήνουμε για 30 λεπτά με το καπάκι και 15 χωρίς αυτό.
 
ΝΤΙΠ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 350 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κιλό αγκινάρες σε κονσέρβα κομμένες σε ακανόνιστα μικρά μεγέθη
  • 2 γρ. πάπρικα
  • 240 γρ. μαγιονέζα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της παρμεζάνας στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Ανακατεύουμε με την παρμεζάνα. Βάζουμε το μίγμα σε ένα μεγάλο πυρέξ ή σε μικρότερα σουφλεδάκια και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 - 45 λεπτά.