Σπιτική πίτσα με κλασική ιταλική ζύμη

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ (για 7 πίτσες):
Για τη ζύμη:
  • 375 γρ. νερό χλιαρό
  • 375 γρ. παραδοσιακό αλεύρι μπλε τύπου 70%
  • 250 γρ. αλεύρι πολυτελείας λευκό 55%
  • 125 γρ. αλεύρι ζυμωτό
  • 1/2 φακελάκι μαγιά νωπή ή περίπου 13 γρ.
  • 38 γρ. ηλιέλαιο
  • 35 γρ. εβαπορέ γάλα
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 12 γρ. αλάτι 
(αν δεν βρείτε αυτούς τους τύπους άλευρα, βάλτε μόνο αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
 
Για τη γέμιση:
  • 300 γρ. γκούντα
  • 300 γρ. μοτσαρέλα
  • 300 γρ. τσένταρ
  • 2 ντομάτες σε φέτες
  • 1/2 ματσάκι ρόκα (κατά προτίμηση)
  • 100 γρ. προσούτο (κατά προτίμηση)
Για τη σάλτσα:
  • 5 ντομάτες χωρίς φλούδα, χωρίς σπόρια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 20 γρ. ελαιόλαδο (3 κ.σ.)
  • 10 φυλλαράκια πλατύφυλλο βασιλικό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.σ. κέτσαπ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για τη ζύμη:
Βάλτε ένα ποτηράκι από το νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά σε μια μπασίνα ή ένα μπολ και αφήστε να δουλέψει. Ανακατέψτε όλα τα άλευρα με το αλάτι και τέλος όταν είναι έτοιμη η μαγιά (θα έχει αφρίσει) τοποθετήστε όλα τα υλικά πάνω στον πάγκο και ανακατέψτε τα πολύ καλά. Αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια βάλτε αλεύρι στον πάγκο σας, χωρίστε τη ζύμη σε μπαλάκια των 200 γρ. και ανοίξτε με τη βοήθεια του αλευριού.
Για τη σάλτσα:
Αφού αφαιρέσουμε την φλούδα από τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση και ζουλώντας αφαιρούμε τους σπόρους. Τις ψιλοκόβουμε και τοποθετούμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μια κατσαρόλα εκτός από τον βασιλικό.
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Πολτοποιήστε αν χρειαστεί για να βγει η σάλτσα λεία και παχύρευστη.
Αλατοπιπερώνουμε και στο τέλος προσθέτουμε τον βασιλικό. Αφήνουμε να κρυώσει και την χρησιμοποιούμε στην πίτσα (η σάλτσα διατηρείτε για 5 μέρες στο ψυγείο).
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ταψί που έχετε λαδώσει από κάτω και βάλτε τα τυριά και την ντομάτα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12 λεπτά. Βγάλτε από τον φούρνο και πασπαλίστε με λίγη ρίγανη και ελαιόλαδο.
Αν θέλετε ρίχνετε φρέσκα φύλλα ρόκας και προσούτο.