Σπιτικά νιόκι με σάλτσα από φρέσκες τομάτες

ΥΛΙΚΑ:
Για το νιόκι:
  • 1,5 κιλό πατάτες
  • 3 κρόκοι αυγού
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
Για τη σάλτσα:
  • 6 τομάτες μαλακές
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • 6 - 7 φύλλα βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για τη σάλτσα:
Σοτάρουμε τα λαχανικά σε μεσαία προς δυνατή φωτιά να πάρουν χρώμα.
Κόβουμε τις τομάτες, τις προσθέτουμε στα λαχανικά μαζί με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά με το καπάκι.
Αφαιρούμε το καπάκι, χαμηλώνουμε στη μεσαία προς χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι και τον βασιλικό. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό και να πήξει η σάλτσα. Στο σημείο αυτό αν θέλουμε πολτοποιούμε τη σάλτσα με ένα ραβδομπλέντερ.
 
Για τα νιόκι:
Ψήνουμε τις πατάτες ολόκληρες στο φούρνο, στους 220 βαθμούς, για περίπου 45 λεπτά.
Αφαιρούμε τη φλούδα και τις λιώνουμε.
Πάνω σε καθαρό πάγκο απλώνουμε τις πατάτες και προσθέτουμε τους κρόκους. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και με τη σπάτουλα φτιάχνουμε μια ζύμη, χωρίς όμως να παραδουλεύουμε τα υλικά όπως όταν κάνουμε ψωμί.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στον πάγκο.
Φτιάχνουμε «μπαστουνάκια» διαμέτρου σαν το δάχτυλο μας και κόβουμε οριζόντια με ένα μαχαίρι ανά 1 - 1 ½ εκατοστό.
Βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό και όταν επιπλέουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα.
Σερβίρουμε με την κόκκινη σάλτσα και μπόλικη παρμεζάνα.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ