Σιροπιαστό με φυστίκι Αιγίνης - Αρνάκι στη λαδόκολλα

ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ (για ένα μέτριο ταψί):

  • 4 αυγά
  • 150 γρμ. αλεύρι
  • 200 γρμ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 πακέτο Flora
  • 100 γρμ. ζάχαρη
  • 200 γρμ. φυστίκι Αιγίνης τριμμένο
  • 200 γρμ. γιαούρτι
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 3 φλ. νερό
  • χυμός από μισό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε στο μίξερ το flora μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών έναν - έναν και χτυπάμε για 3 - 4 λεπτά. Συνεχίζουμε με το γιαούρτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2 - 3 λεπτά ακόμα. Βάζουμε στο μίγμα το αλεύρι, τη βανίλια και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα. Χτυπάμε σε πολύ καθαρό μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα και την βάζουμε στο πρώτο μίγμα σε τρείς δόσεις ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα. Τελευταίο προσθέτουμε το φυστίκι Αιγίνης. Αλείφουμε με λίγο flora ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε το μίγμα της ζύμης. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 40 λεπτά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 10 περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το σιρόπι καυτό πάνω από το καυτό επίσης γλυκό λίγο - λίγο με μία κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει καλύτερα όλο το βράδυ. Αν θέλουμε την επομένη καλύπτουμε το γλυκό με σαντιγί και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο φυστίκι.

 

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες και 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 - 6 άτομα):

  • 2 κιλά σπάλα ή μπούτι από αρνάκι, σε μερίδες
  • 1 κιλό πατάτες σε χοντρά κομμάτια
  • 4 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s
  • 400 γρμ. φέτα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 ώριμες ντομάτες σε χοντρά κομμάτια
  • λίγα κλαράκια άνηθου ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. Βιτάμ Culinesse
  • αλάτι και λευκό πιπέρι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια με μπόλικο αλάτι και λευκό πιπέρι. Σοτάρουμε το αρνάκι μαζί με το βιτάμ μέχρι να πάρει χρώμα. Απλώνουμε δύο φύλλα αλουμινόχαρτο και από πάνω δύο φύλλα λαδόκολλας στον πάγκο τις κουζίνας και ακουμπάμε επάνω τις πατάτες και το κρέας.
Σοτάρουμε το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες. Σιγοβράζουμε για 10 - 15 λεπτά μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε το αλάτι, τον άνηθο και τη μουστάρδα. Απλώνουμε το μίγμα πάνω στη σπάλα να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τη φέτα. Τυλίγουμε καλά σε πακέτο με τη λαδόκολλα, μετά με το αλουμινόχαρτο και εάν θέλουμε δένουμε με σπάγκο. Βάζουμε το πακέτο σε ένα ταψάκι με 2 ποτήρια νερό και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο νερό στο ταψί ώστε να μην στεγνώσει.

 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ