Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ:
  • 10 φύλλα κρούστας (3/4 του πακέτου)
  • 10 αυγά
  • 170 γρ. βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα
  • 250 γρ. αλεσμένο αμύγδαλο (πούδρα)
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 350 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 600 γρ. πουρές πορτοκαλιού (6 πορτοκάλια)
  • παγωτό σοκολάτα, για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεφλουδίστε τα 4 πορτοκάλια. Βάλτε όλα μαζί τα πορτοκάλια (και τα 6) σε κρύο νερό και όταν ξεκινήσει να βράζει κρατήστε τα για 15 - 20 λεπτά. Όταν μαλακώσουν σουρώστε τα. Κόψτε και αφαιρέστε τα κουκούτσια, πιέστε λίγο με το χέρι να φύγουν τα πολλά υγρά, αλέστε σε πολυμηχάνημα και κρατήστε τον πουρέ στην άκρη σε ένα μπολ.
Για το σιρόπι:
Βάλτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα να βράσουν. Από τη στιγμή που θα πάρει βράση μετρήστε 4 λεπτά, αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει πολύ καλά.
Για την πίτα:
Λιώστε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπήστε τα αυγά στο μίξερ με το σύρμα για 2 λεπτά. Προσθέστε το αμύγδαλο που έχετε αλέσει πολύ καλά, την άχνη, το βούτυρο, τον πουρέ από το πορτοκάλι και χτυπήστε με το φτερό να ομογενοποιηθούν. Αλείψτε ένα ταψί 40Χ30 με το βούτυρο που έχετε λιώσει για τα φύλλα. Απλώστε σταυρωτά τα φύλλα αφήνοντας κάθε φορά μισό φύλλο απ’ έξω (για το κλείσιμο της πίτας σαν φάκελος).
Απλώστε το μείγμα να πάει παντού και σκεπάστε με τα φύλλα που εξέχουν. Όλα τα φύλλα θα πρέπει να τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο ενδιάμεσα.
Χαράζετε σε κομμάτια, αλείφετε με βούτυρο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 - 45 λεπτά στους 165 βαθμούς ή έως ότου γίνει χρυσαφένια και τραγανή η πορτοκαλόπιτα. Όταν είναι έτοιμη βγάλτε την από τον φούρνο και μετά από 5 λεπτά σιροπιάστε με το κρύο σιρόπι.
Αφήστε στην άκρη να κρυώσει λίγο και σερβίρετε με παγωτό σοκολάτα.