Σαρδέλες με τρεις τρόπους και brownies

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΑΧΝΙΣΤΕΣ, ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΠΛΑΚΙ, ΣΑΡΔΕΛΟΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ & BROWNIES
 

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΑΧΝΙΣΤΕΣ

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):

  • 700 γρμ. σαρδέλες
  • 4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • 1 καυτερή πιπεριά ή λίγο μπούκοβο
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξύνουμε καλά τις σαρδέλες από τα λέπια τους και τις ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Σε βαθύ τηγάνι αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά το σκόρδο σε φετάκια και την πιπεριά, μαζί με το ελαιόλαδο για 3 - 4 λεπτά. Απλώνουμε τις σαρδέλες στο τηγάνι και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να αχνιστούν για 10 λεπτά. Σερβίρουμε τις σαρδέλες αμέσως σε βαθιά πιατέλα μαζί με το ζουμί τους, πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΠΛΑΚΙ

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 1 κιλό σαρδέλες):

  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ώριμες ντομάτες σε κυβάκια
  • 1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
  • αλάτι και πιπέρι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφαιρούμε με τα χέρια μας το κεφάλι και τα εντόσθια από τις σαρδέλες. Τις πλένουμε, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα ταψί και απλώνουμε τα φετάκια από το σκόρδο. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό και λίγο αλατοπίπερο. Αραδιάζουμε με σειρά μέσα στο ταψί τα ψάρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο και ρίγανη, ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά περίπου.


ΣΑΡΔΕΛΟΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ (για 6 - 8 άτομα):

  • 1 κιλό χοντροκομμένες σαρδέλες φιλεταρισμένες
  • 1 φλ. μπύρα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
  • 1 αυγό
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 γερή πρέζα κύμινο
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο
  • 1 φλ. αλεύρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά από σαρδέλες μαζί με όλα τα υλικά και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για μισή ώρα, μέσα στο ψυγείο. Κόβουμε κομμάτια με ένα κουτάλι, τα ρίχνουμε απαλά στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 8 - 10 λεπτά, γυρνώντας τα με ένα πιρούνι. Τους ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.


BROWNIES

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 1 μεσαίο ταψί):

  • 90 γρμ. αλεύρι
  • 140 γρμ. βούτυρο μαλακό
  • 2 αυγά
  • 100 γρμ. Canderel
  • 2 κ.γ. χλιαρό νερό
  • 200 γρμ. σοκολάτα πικρή
  • 1 φακελάκι βανίλια σε σκόνη ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • μία πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.γ. στιγμιαίος καφές
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο με το Canderel, με ένα σύρμα χειρός και προσθέτουμε τα αυγά ένα - ένα, τον καφέ διαλυμένο στο νερό, τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε στο μείγμα τη σοκολάτα, το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.
Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας και βουτυρωμένο και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε σε κομμάτια.

 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ