Ψητό οβάλ κοτόπουλο με πουρέ καρότου

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ:
Για το κοτόπουλο:
  • 1 ψητό οβάλ κοτόπουλο ΝΙΚΑΣ
  • 15 - 20 γαρίφαλα
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κούπα μέλι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1/4 κούπα νερό
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
Για τον πουρέ καρότου:
  • 500 γρ. καρότο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 ml νερό
  • χυμός από ένα μικρό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το κοτόπουλο:
Χαράξτε χιαστί το κοτόπουλο, περίπου 1 εκατοστό βάθος και μπήξτε τα γαρίφαλα στα ανοίγματα των σημείων που χαράξατε από τη μέση του κοτόπουλου και πάνω.
Βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, ανακατέψτε με το σύρμα να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήστε το να πάρει βράση.
Βάλτε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, περιχύστε το με το γλάσο και σκεπάστε με αλουμινόχαρτο.
Ψήστε για 3 ώρες στους 170 βαθμούς και ανά 30 λεπτά περιχύστε το κοτόπουλο με το καυτό γλάσο.
Στο τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάστε το ταψί, ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και αφαιρέστε τα 2/3 του γλάσου.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε μεσαία φωτιά, μαγειρέψτε το γλάσο που αφαιρέσατε μέχρι να γίνει παχύρευστη σάλτσα.
Σερβίρετε σε φέτες το κοτόπουλο πάνω σε ρύζι ή πουρέ ή λαχανικά και ρίξτε από πάνω τη σάλτσα.
Για τον πουρέ καρότου:
Κόψτε τα καρότα σε ψιλές ροδέλες και μαγειρέψτε τα σε μια κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά με το βούτυρο και το νερό.
Εάν το νερό εξατμιστεί προτού μαλακώσει το καρότο, προσθέστε λίγο ακόμα.
Βάλτε το καρότο στο μπλέντερ μαζί με το ζουμί από την κατσαρόλα και αλέστε να γίνει πουρές.
Ρυθμίστε την αλατότητα και προσθέστε όσο λεμόνι επιθυμείτε για να κάνει αντίθεση με την γλυκάδα του καρότου.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ