Πορτοκαλόπιτα με φύλλο και αμύγδαλα

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ:
  • 4 πορτοκάλια
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 250 ml ηλιέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κ.σ. βανίλια εκχύλισμα
  • 1 κ.γ. ανθόνερο
  • 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα
Για το σιρόπι:
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε μία επιφάνεια, ξεχωριστά το ένα από το άλλο, για δύο ώρες μέχρι να ξεραθούν τελείως.
Βάζουμε τα δύο πορτοκάλια σε ένα μικρό κατσαρολάκι και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα πορτοκάλια.
Όταν ετοιμαστούν τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως και με τα χέρια μας πιέζουμε τα πορτοκάλια, ώστε να βγάλουμε όσο περισσότερη υγρασία μπορούμε.
Βάζουμε τα πορτοκάλια στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα χειρός για 1 λεπτό. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μείγμα το εκχύλισμα βανίλιας, το ανθόνερο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τον πουρέ πορτοκαλιού και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφήνουμε στην άκρη.
Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τα ξεραμένα φύλλα κρούστας και τα προσθέτουμε μέσα στο μείγμα με τα αυγά μαζί με το καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ. Ανακατεύουμε πάλι με τη σπάτουλα και αφήνουμε στην άκρη.
Αλευροβουτυρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ 25x30 εκατοστά και αδειάζουμε το μείγμα της πορτοκαλόπιτας μέσα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί αφαιρούμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι από πάνω.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με παγωτό.
Για το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.