Παραδοσιακό κοτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 μαύρο κοτόπουλο ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ κομμένο στα 8
  • 500 γρ. χυλοπίτες ή 1 πακέτο χυλοπιτάκι
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ ή 4 τριμμένες ντομάτες
  • 200 ml κρασί κόκκινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανός
  • φέτα (προαιρετικά)
  • 300 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάλτε ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα να κάψει. Αλατοπιπερώστε και αλευρώστε το κοτόπουλο, και τινάξτε το καλά να φύγει το πολύ αλεύρι. 
Σοτάρετε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν πάρει χρώμα, αφαιρέστε το απ’ την κατσαρόλα και βάλτε το σε ένα πιάτο.
Κόψτε σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι και το σκόρδο, και σοτάρετέ τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. 
Προσθέστε τον πελτέ και ανακατέψτε. 
Σβήστε με το κρασί και αφήστε 1 - 2 λεπτά να εξατμιστεί. Προσθέστε τη δάφνη, το μπαχάρι, την ζάχαρη και την κανέλα. 
Έπειτα, προσθέστε την τριμμένη ντομάτα ή την κονσέρβα, ξαναβάλτε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και ρίξτε νερό μέχρι να το καλύπτει. 
Σκεπάστε με το καπάκι και μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 ώρα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. 
Βράστε τις χυλοπίτες, στραγγίστε, και ανακατέψτε τις με λίγο ελαιόλαδο. 
Δοκιμάστε το κοτόπουλο για αλάτι και πιπέρι. 
Τοποθετείστε τις χυλοπίτες σε ένα πιάτο, από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα του, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε με τυρί της αρεσκείας σας.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ