Πανετόνε

ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 7 γρ. αλάτι
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 βανίλια
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 140 ml ζεστό γάλα
  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο αυγού
  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
  • λίγο βούτυρο για το σκεύος
  • 120 γρ. σταφίδες
  • 120 γρ. cranberries
  • 120 γρ. φρούτα γλασέ
  • 100 σπασμένα αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάλτε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, την βανίλια, το ζεστό γάλα και τα αυγά στον κάδο του μίξερ. Ανακατέψτε αργά με τον γάντζο για 2 λεπτά και μετά σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 6 - 8 λεπτά.
Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και χτυπήστε για 7 - 8 λεπτά ακόμη.
Προσθέστε το αλάτι, όλα τα αποξηραμένα φρούτα, τα αμύγδαλα σε κομματάκια και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάστε με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για ολόκληρο το βράδυ.
Βουτυρώστε την επιφάνεια του σκεύους για το πανετόνε. Βγάλτε τη ζύμη απ’ το ψυγείο, κάντε τη μια μπάλα, τοποθετήστε τη μέσα στο σκεύος και αφήστε για 3 ώρες να φουσκώσει.
Αλείψτε τη ζύμη με τον κρόκο που έχετε αραιώσει με λίγες σταγόνες νερού και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
Στη συνέχεια χαμηλώστε στους 150 βαθμούς και ψήστε για 35 λεπτά ακόμη.
Βγάλτε το πανετόνε απ’ τον φούρνο και αφαιρέστε αμέσως από το σκεύος για να μην «ιδρώσει».

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ