Ολόκληρο κοτόπουλο με τραγανή πέτσα

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 ολόκληρο μαύρο κοτόπουλο ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 λεμόνι
  • 1 μπουκέτο από μυρωδικά (δενδρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο)
  • 1/2 κιλό πατάτες baby 
  • 3 καρότα
  • 1/2 κιλό λαχανάκι Βρυξελλών
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αλείψτε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο και πασπαλίστε την πέτσα με αλάτι, πιπέρι και μπέικιν πάουντερ. Ρίξτε αλάτι και πιπέρι εσωτερικά του κοτόπουλου. Βάλτε το κοτόπουλο μέσα στο ψυγείο χωρίς να το σκεπάσετε για τουλάχιστον 2 ώρες, ιδανικά για 24 ώρες.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς πάνω κάτω και αέρα με τη σχάρα στη μέση. Με μια χαρτοπετσέτα σκουπίστε ότι υγρά έχει το κοτόπουλο. Γεμίστε το με τα μυρωδικά, το σκόρδο και τέλος το λεμόνι.
Σε ένα τηγάνι ή μαντέμι ή γάστρα βάλτε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε μόνο τα μπούτια σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα λαχανικά (θα λειτουργήσουν σαν σχάρα), βάλτε το κοτόπουλο από πάνω και τοποθετήστε το στο φούρνο.
Στα 50 περίπου λεπτά, περιχύστε το κοτόπουλο με τα ζουμιά που έχουν μαζευτεί και μαγειρέψτε για άλλα 10 - 15 λεπτά. Ξεκουράστε το κοτόπουλο για τουλάχιστον 10 λεπτά.