Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας - Σκαλτσούνια

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρμ. αλεύρι
  • 35 γρμ. κακάο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. μπέικιν σόδα
  • 2 κ.σ. άσπρο ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και κοσκινίζουμε. Στο μίξερ βάζουμε το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε για 1 με 2 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα. Σε ένα μπολ βάζουμε τη σόδα με το ξύδι, ανακατεύουμε και όπως αφρίζει το προσθέτουμε στο μίξερ. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλο ένα λεπτό. Λαδώνουμε το ταψί, βάζουμε λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και βάζουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1 κ.σ. άσπρο ξύδι
  • 450 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Για τη γέμιση:

  • 220 γρμ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • 120 γρμ. καρύδια, ελαφρώς κομμένα στο μούλτι
  • 1 κ.γ. κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μία ομοιόμορφη ζύμη. Κόβουμε τη ζύμη σε έξι ίσα κομμάτια και τα σχηματίζουμε σε μπάλες. Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 1 ώρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαρμελάδα με το καρύδι και την κανέλα. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα με την βοήθεια ενός πλάστη και κόβουμε με κουπάτ στρογγυλά σχήματα. Βάζουμε λίγη γέμιση και κλείνοντας τα σχηματίζουμε σε μισοφέγγαρο. Κλείνουμε καλά με τα δάχτυλά μας και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε πάνω κάτω στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ