Μπιφτέκια φούρνου με πατάτες & Κέικ λεμόνι με γλάσο από βερύκοκα

ΚΕΪΚ ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΑΠΟ ΒΕΡΥΚΟΚΑ

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για μία μεσαία φόρμα):

Για το κέικ:
  • 200 γρμ. Βιτάμ
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 250 γρμ. ζάχαρη
  • 250 γρμ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια

Για το γλάσο από βερύκοκα:
  • 400 γρμ. βερύκοκα, χωρίς τα κουκούτσια
  • 200 γρμ. ζάχαρη
  • χυμός από 1/2 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα και τα κρατάμε στην άκρη. Χτυπάμε το Βιτάμ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και ρίχνουμε τους κρόκους έναν – έναν. Συνεχίζουμε με το αλεύρι, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Με απαλές κινήσεις προσθέτουμε την μαρέγκα λίγη – λίγη, καλύτερα σε 3 δόσεις και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
 Απλώνουμε το μίγμα στην φόρμα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Όσο είναι ακόμα ζεστό  το κέικ το γυρίζουμε ανάποδα σε μία πιατέλα.
Βράζουμε τα βερύκοκα, τη ζάχαρη και τον χυμό για 20 λεπτά. Αλέθουμε τα φρούτα και την κρατάμε χλιαρή. Περιχύνουμε το κέικ με τη σος και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με δροσερή σαντιγί ή παγωτό.


ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):

Για τα μπιφτέκια:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 κολοκυθάκι τριμμένο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1 πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1/2 πατάτα τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλ. φρυγανιά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 - 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό

Για το φαγητό:
  • 1 ½ κιλό πατάτες κυδωνάτες
  • 2 ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 σπιτικός ζωμός Knorr μυρωδικών
  • 1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα λαχανικά, τον μαϊντανό και τα υπόλοιπα υλικά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τις πατάτες.
 Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί και προσθέτουμε την ντομάτα, τον σπιτικό ζωμό, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά και αραδιάζουμε από πάνω τα μπιφτέκια. Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και 10 λεπτά.

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ