Μπακλαβάς

ΥΛΙΚΑ:
Για το σιρόπι:
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 460 ml νερό
  • 2 φλούδες λεμονιού
  • 1/4 πορτοκάλι
  • 3 στικ γαρίφαλο
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
Για τη γέμιση:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 100 ml καλαμποκέλαιο
  • 250 γρ. καρυδόψιχα
  • 250 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
  • 3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το σιρόπι:
Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και όταν πάρει βράση, κρατήστε το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Αποσύρετε απ’ τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Για το γλυκό:
Χτυπήστε στο μπλέντερ την καρυδόψιχα και τα φιστίκια να γίνουν κομματάκια, όχι όμως πούδρα.
Βάλτε το μείγμα σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα, το γαρίφαλο, την φρυγανιά, το κονιάκ και ανακατέψτε καλά.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο με το καλαμποκέλαιο. Βουτυρώστε ένα ταψί 25x35 εκατοστών και βάλτε σταυρωτά τα πρώτα 4 φύλλα, αφήνοντας απέξω να κρέμεται ένα μέρος από τα φύλλα. Βάλτε στο κέντρο άλλο ένα φύλλο και ραντίστε με το λιωμένο βούτυρο. Βάλτε ακόμα ένα φύλλο και βουτυρώστε πάλι.
Ρίξτε 1 ½ χούφτα από το μείγμα καρυδόψιχας φιστικιού.
Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα και ρίχνοντας τη γέμιση, μέχρι να μείνουν δυο φύλα για το τέλος.
Βάλτε τα τελευταία φύλλα, βουτυρώνοντας πάλι ενδιάμεσα και σκεπάστε με τα φύλλα που εξέχουν να καλυφθεί όλο το γλυκό. Ρίξτε από πάνω το βούτυρο που έχει περισσέψει.
Τοποθετείστε για 5 λεπτά στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο και χαράξτε τα φύλλα (όχι μέχρι κάτω).
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 1 ώρα και 45 λεπτά ή στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά και στη συνέχεια στους 180 βαθμούς για ακόμη 15 λεπτά.
Βγάλτε απ’ τον φούρνο και αμέσως σιροπιάστε. 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ