Μιλφέιγ με λαζάνια

ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ. λαζάνια 
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 2 καρότα (προαιρετικά)
  • 1 κουτί ντοματάκια, τριμμένα (ή ντομάτα στον τρίφτη)
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ (προαιρετικά, αν θέλουμε πιο έντονη γεύση ντομάτας)
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί ή νερό
  • 1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη ή βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι
  • 200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα ή κεφαλοτύρι αν σας αρέσει πιο πικάντικη γεύση
Για την μπεσαμέλ:
  • 3/4 φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι
  • 200 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα 
  • αλάτι, πιπέρι
  •  μοσχοκάρυδο τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε κυβάκια τα καρότα. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, για 10 λεπτά περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά. Δεν θέλουμε να απορροφηθούν πολλά υγρά.
 
Για τη μπεσαμέλ:
Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα για 2 – 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το γάλα (κατά προτίμηση χλιαρό) και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μερικές κουταλιές ζεστό νερό και βγάζουμε από τη φωτιά.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στον πάτο του πυρέξ απλώνουμε με την κουτάλα τη μπεσαμέλ και 2 - 3 κ.σ. νερό.
Απλώνουμε μία σειρά λαζάνια, χωρίς κενά (μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε κάποια στις άκρες).
Μοιράζουμε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζουμε με στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μια στρώση μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα. Στην αρχή σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσουμε μετά από 20 λεπτά. Γύρω στα 10 λεπτά πριν το βγάλουμε ρίχνουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί για να λιώσει. 
 
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ