Μελιτζάνες μαρινάτες, Μελιτζανομακαρονάδα & Τάρτα μελιτζάνας

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΑΡΙΝΑΤΕΣ
 
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
 
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες σε κυβάκια
  • 3 πιπεριές πράσινες κομμένες στα τέσσερα 
  • 6 - 7 κλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • 1/2 φλ. ξύδι
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • αλάτι και πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε ένα ταψί, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς για 20 - 25 λεπτά. Απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ένα κεραμικό ταψάκι ή τάπερ, προσθέτουμε το σκόρδο και λίγο ακόμα αλάτι. Περιχύνουμε με το λαδόξυδο και τις αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 20 λεπτά ή όλο το βράδυ. Απλώνουμε τα λαχανικά σε μία πιατέλα, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και σερβίρουμε με το γιαούρτι.
 
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ
 
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
 
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 2 κ.σ. Flora
  • αλάτι και πιπέρι
  • 400 γρμ. ανάμικτα τριμμένα τυριά
 
Για τη σάλτσα:
  • 4 ώριμες ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
  • 1/2 ματσάκι βασιλικό
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε μέσα στην ίδια κατσαρόλα με το Flora. Κόβουμε τις μελιτζάνες ροδέλες, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε. Περνάμε τις ντομάτες από χοντρό τρίφτη και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τη ζάχαρη. Όταν δέσει η σάλτσα προσθέτουμε το βασιλικό ψιλοκομμένο και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα. Σε ένα ταψί βάζουμε μια στρώση από μελιτζάνες, καλύπτουμε με μακαρόνια και τριμμένο τυρί. Κάνουμε και δεύτερη στρώση, καλύπτουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
 
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
 
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):
  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κυβάκια
  • 1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις Παραδοσιακό
  • 4 - 5 κλαράκια άνηθος και μαϊντανός, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • 200 γρμ. τριμμένο τυρί
  • 200 γρμ. φέτα
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 κρεμμύδι σε κυβάκια 
  • αλάτι και πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αχνίζουμε τις μελιτζάνες μαζί με την πιπεριά και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ανακατεύουμε τα λαχανικά μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον άνηθο και τη φέτα. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά.
Στρώνουμε τη σφολιάτα σε μία ταρτιέρα και κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν. Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην τάρτα, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ