Μανιταρόσουπα βελουτέ με κρουτόν παρμεζάνας

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ:
Για τη σούπα:
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1,5 κιλό μανιτάρια λευκά
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 100 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
 
Για τα κρουτόν:
  • 4 φέτες ψωμί του τοστ ή ψωμί που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Για τη σούπα:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και όταν κάψει σοτάρουμε τα μανιτάρια. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο ολόκληρο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε τη δάφνη και το θυμάρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με λευκό κρασί (προαιρετικό υλικό).
Στη συνέχεια, ποσθέτουμε τον ζωμό και ξύνουμε τον πάτο με μια κουτάλα (εάν δεν το έχουμε ήδη κάνει με το κρασί).
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μεσαία φωτιά για 5 λεπτά ακόμα.
Βάζουμε τη μανιταρόσουπα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το βούτυρο και αλέθουμε να γίνει βελουτέ.
 
Για τα κρουτόν:
Κόβουμε το ψωμί σε κύβους και σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το βούτυρο και το θυμάρι να πάρουν χρώμα.
Βάζουμε τα κρουτόν στο φούρνο στους 180 βαθμούς, στο μεσαίο ράφι, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα από πάνω και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.