Μανιταρόπιτα

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
  • 1 κιλό μανιτάρια λευκά ή ανάμεικτα με άλλη ποικιλία, όπως πλευρώτους
  • 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 170 γρ. γραβιέρα
  • 50 γρ. μετσοβόνε
  • 70 ml λευκό κρασί
  • 3 αυγά
  • λίγα μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα (προαιρετικά)
  • 4 κλωναράκια θυμάρι
 
Για τη μπεσαμέλ:
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Για τη μπεσαμέλ:
Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το γάλα να ζεσταθεί, αλλά να μην βράσει.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάλτε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για 2 λεπτά περίπου.
Προσθέστε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
Όταν δέσει η μπεσαμέλ, αποσύρετε απ’ τη φωτιά και προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
 
Για τη μανιταρόπιτα:
Κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες και σοτάρετέ τα σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Όταν πάρουν χρώμα, σβήστε με το κρασί και προσθέστε το θυμάρι.
Αποσύρετε απ’ τη φωτιά και ρίξτε μέσα τη μπεσαμέλ, τα τυριά και τα αυγά. Δοκιμάστε και αν χρειαστεί προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Λαδώστε μια ταρτιέρα ή ένα ταψί ιδίου μεγέθους και τοποθετήστε σταυρωτά τα φύλλα, λαδώνοντας σε κάθε στρώση.
Βάλτε τη γέμιση στο κέντρο και κλείστε τα φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα.
Χαράξτε σε κομμάτια, ραντίστε με λίγο νερό και ψήστε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ