Λουκάνικα και καυτερή σάλτσα μελιτζάνας

ΚΑΥΤΕΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 2-3 μελιτζάνες (κομμένες σε κυβάκια)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κουτί τομάτα κονκασέ
  • 2-3 καυτερές πιπεριές
  • 2 τομάτες στο τρίφτη
  • 2 κ.σ. πολτό τομάτα
  • 1 κ.σ.  ξίδι
  • αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μεγάλο μπολ, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένες. Στη συνέχεια τις πλένουμε σε άφθονο νερό και τις στραγγίζουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε 3 δόσεις. Αφού έχουμε τελειώσει με τις μελιτζάνες, προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ, καθώς και την τριμμένη τομάτα, τον πολτό, το αλάτι, τις καυτερές πιπεριές και το ξίδι. Σιγοβράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά.
 
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ
 
Χρησιμοποιείτε την κρεατομηχανή και το εξάρτημα για λουκάνικα
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 700 γρ. ψαχνό χοιρινό κρέας με λίγο πάχος
  • 300 γρ. ψαχνό μοσχαρίσιο κρέας
  • 1 σκ. σκόρδο (προαιρετικό)
  • 2 κ.γ. κοφτά αλάτι
  • 1/2 κ.γ. κοφτό πιπέρι
  • 1 κ.γ. κοφτό, τριμμένο θυμάρι
  • 1 κ.γ. κοφτό κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπαχάρι σε κόκκους ή σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κοφτό πάπρικα (κόκκινο γλυκό πιπέρι)
  • 1/3 από 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 πράσο
  • 3-4 πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες
  • 3-4 πιπεριές πράσινες
  • έντερα στεγνά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβετε σε μικρά μακρόστενα κομμάτια το κρέας. Προσαρμόζετε στη συσκευή την κρεατομηχανή, με την διάτρητη πλάκα κοπής χοντρού κιμά. Περνάτε από την υποδοχή το κρέας με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρασί και τα έντερα, ενώ έχετε τον διακόπτη στην ταχύτητα 3-4. Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε το μίγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για μία ώρα. Μουσκεύετε τα έντερα για 30 λεπτά και τα ετοιμάζετε για γέμισμα. Τα γεμίζετε ενώ τα στρίβετε ή τα δένετε σε κάθε 10 – 12 εκ. για να χωριστούν σε μικρά λουκάνικα. Τ’ αφήνετε κρεμασμένα για 10-12 ώρες. Βάζετε τα λουκάνικα σε χαμηλή κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 1 ώρα ή ωσότου απορροφηθεί σχεδόν το νερό. Τα κρυώνετε και τα διατηρείτε στο ψυγείο ως την ώρα που θα τα σερβίρετε. Βρασμένα στο ψυγείο διατηρούνται 3-4 μέρες.
Παίρνετε όσα λουκάνικα θα χρειαστείτε για ένα πρόγευμα και τα βάζετε σε ταψάκι. Τα περιχύνετε με λίγο βούτυρο και τα ψήνετε στο φούρνο στους 190 βαθμούς ωσότου ροδίσουν ή τα σοτάρετε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ