Κριθαρότο με γαρίδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό γαρίδες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • 1 μικρό βαζάκι σάλτσα ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 ποτήρι νερού κρασί λευκό
  • 1/2 κιλό κριθαράκι
  • 2 κόκκους πιπεριού
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Για τη σάλτσα:
  • κεφάλια από τις γαρίδες
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ½ λίτρο νερό
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 10 κόκκους πιπεριού
  • 2 - 3 δαφνόφυλλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ελαιόλαδο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Για τη σάλτσα:
Βάλτε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα να κάψει, ρίξτε τα κεφάλια απ’ τις γαρίδες και αφήστε τα να καούν αρκετά.
Προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες, το καρότο σε φέτες, το σέλινο σε χοντρά κομμάτια, τα μπαχαρικά, το σκόρδο και σοτάρετε για 5 λεπτά περίπου.
Σβήστε με το κονιάκ και αφήστε το να εξατμιστεί.
Προσθέστε το αλεύρι, τον πελτέ και σοτάρετε για 2 λεπτά περίπου.
Προσθέστε το νερό και από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, μαγειρέψτε για 35 λεπτά.
Αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο, σουρώστε και κρατήστε το ζουμί.
 
Για το κριθαρότο:
Σε ένα κατσαρολάκι βράστε το κριθαράκι al dente και αφήστε στην άκρη.
Χαράξτε την πλάτη κάθε γαρίδας με ένα μαχαιράκι και αφαιρέστε το εντεράκι.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα βάλτε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο που έχετε ψιλοκόψει.
Ρίξτε τις γαρίδες, σοτάρετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και σβήστε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί, αφαιρέστε τις γαρίδες.
Προσθέστε την τριμμένη ντομάτα, την σάλτσα ντομάτας και το κριθαράκι.
Στη συνέχεια αλατοπιπερώστε και προσθέστε τους κόκκους πιπεριού και τη δάφνη.
Προσθέστε σιγά σιγά τον ζωμό και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά.
Ρίξτε τις γαρίδες και όταν θα είναι έτοιμο ρίξτε τον μαϊντανό.
Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε γαρνίροντας με μαϊντανό.
Για πιο κρεμώδη υφή σαν το ριζότο, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά βούτυρο στο τελείωμα και να ανακατέψετε.
 
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ