Κοτόπουλο στη γάστρα με κριθαράκι

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 μαύρο κοτόπουλο ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ (1.600 γρ. περίπου), κομμένοσε 6 - 8 κομμάτια
  • 200 γρ. ντοματίνια
  • 200 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 - 3 κ.σ. αλεύρι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κύβο κότας
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε ζαράκια
  • 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε ζαράκια
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3 τμχ. μπαχάρι
  • 2 τμχ. γαρίφαλο
  • 2/3 φλιτζανιού κρασί λευκό
  • φρέσκο θυμάρι (προαιρετικά)
  • 1 συσκευασία κριθαράκι χοντρό
  • 1 ½  λίτρο καυτό νερό, περίπου
  • 250 γρ. φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλύνετε το κοτόπουλο και στεγνώστε το καλά με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα μεγάλο πιάτο βάλτε τα κομμάτια, πασπαλίστε να πάει παντού το αλεύρι και τινάξτε τα καλά.
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε 5 - 6 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές (σε δόσεις για να μην πέσει η θερμοκρασία).
Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και ρίξτε τα μπαχαρικά και τα λαχανικά, εκτός από τις ντομάτες και τα ντοματίνια.
Σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά περίπου.
Προσθέστε τον πελτέ, ανακατέψτε, βάλτε το κοτόπουλο μέσα στην κατσαρόλα και σβήστε με το κρασί.
Προσθέστε την ντομάτα και το νερό και αφήστε να πάρει βράση. Αφού βράσει, μετά από λίγο μεταφέρετε στη γάστρα και σκεπάστε με το καπάκι.
Ρίξτε τα ντοματίνια και βάλτε στον φούρνο για 1 ½ ώρα στους 170 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα βάλτε νερό και όταν βράσει ρίξτε το κριθαράκι. Βράστε για 3 λεπτά, σουρώστε το καλά, ρίξτε το μέσα στη γάστρα 20 λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό από τον φούρνο και ανακατέψτε.
Ελέγξτε αν χρειάζεται υγρά.
Χοντροσπάστε τη φέτα και προσθέστε τη 5 λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό για να λιώσει.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ