Κοτόπιτα ηπειρώτικη από το Χριστόφορο Πέσκια

ΥΛΙΚΑ:
 
  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο έτοιμο
  • 1 κιλό κιμά από κοτόπουλο
  • 200 γρμ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1.5 κιλό πράσα (μόνο το λευκό τους μέρος) κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 300 γρμ. καρότο πολύ ψιλοκομμένο
  • 300 γρμ. σέλερι πολύ ψιλοκομμένο
  • 400 ml λευκό κρασί
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200 γρμ. κασέρι Ξάνθης
  • 2 φέτες ψωμί χωριάτικο μπαγιάτικο (χωρίς κόρα) μουλιασμένο σε γάλα και στεγνωμένο
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το λάδωμα της ζύμης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μία κατσαρόλα μεγάλη και σε δυνατή φωτιά καβουρδίζουμε το κιμά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μπέικον, το πράσο, το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε τώρα σε μέτρια φωτιά για άλλα 15 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και το πελτέ μετά από 10 λεπτά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Λίγο πριν όλα τα υγρά εξατμισθούν προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι όλα τα υγρά να εξατμιστούν. Απομακρύνουμε το κιμά από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε στο κιμά αφού κρυώσει τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά (ψωμί, τυρί, αυγά και αρωματικά). Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου γύρω στα 32 εκατοστά και τοποθετούμε από κάτω το ένα από τα 2 φύλλα της ζύμης μας.
Γεμίζουμε την πίτα με τον κιμά και από πάνω κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο της ζύμης. Φροντίζουμε να ενώσουμε τα 2 φύλλα μεταξύ τους (το από κάτω να τυλίξει το από πάνω) για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Λαδώνουμε τη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.  (Κάνουμε τρύπες με ένα κοφτερό μαχαίρι για να διαφεύγει ο ατμός).
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ