Κέικ με ταχίνι και μήλα - Σουπιές στιφάδο

ΚΕΪΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΗΛΑ

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 10 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για μια φόρμα):

  • 200 γρμ. ταχίνι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 350 γρμ. χυμός πορτοκαλιού
  • 300 γρμ. ζάχαρη καστανή
  • 400 γρμ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 3 μήλα καθαρισμένα, κομμένα σε τέταρτα
  • 1 φλ. καρύδια
  • 1/2 φλ. σουσάμι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 3 - 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ταχίνι, τον χυμό και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο - λίγο. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στο χυλό τα αλεσμένα καρύδια, το σουσάμι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αλείφουμε τη φόρμα με ελαιόλαδο και την αλευρώνουμε. Απλώνουμε το μίγμα του κέικ στη φόρμα και ακουμπάμε στην επιφάνειά του τα κομμάτια από τα μήλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για 1 ώρα και 10 λεπτά.


ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):

  • 1 ½ κιλό σουπιές
  • 1 ½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 2 πράσα σε ροδέλες
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 ποτηράκι ξίδι
  • 1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 6 - 8 κόκκους πιπέρι
  • αλάτι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα χαράζουμε ελαφρά σταυρωτά στη ρίζα τους. Αφαιρούμε από τις σουπιές το κόκκαλο του και τα μάτια. Τις πλένουμε, τις κόβουμε κομμάτια και τις αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις σουπιές, το πράσο και το σκόρδο να αχνιστούν για 10 λεπτά. Βάζουμε τα κρεμμυδάκια και τα φέρνουμε μια - δυο βόλτες. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ, τη δάφνη, τα ολόκληρα πιπέρια και ανάλογο αλάτι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για να μελώσουν τα κρεμμυδάκια και οι σουπιές και να μείνουν με τη σάλτσα τους.

 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ