Καβούρια αχνιστά & Μύδια αχνιστά με λεμόνι & Ρεγγοκεφτέδες & Μύδια τηγανιτά

ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ
 
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
 
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):
  • 12 καβούρια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
  • λίγα κλαράκια άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s
  • 1/2 σπιτικός ζωμός Knorr μυρωδικών
  • 8 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις απαλό
  • αλάτι και πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αχνίζουμε τα καβούρια με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και μετά από λίγο τα μυρωδικά. Βάζουμε στο τηγάνι μία κουτάλα της σούπας νερό, τον ζωμό και το αλατοπίπερο. Βράζουμε για 7-8 λεπτά. Χτυπάμε το αβγό σε ένα μπολάκι και το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να σφίξει το αβγό.
 
ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ
 
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
 
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):
  • 1 ½ κιλό μύδια με το κέλυφος τους
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 σπιτικός ζωμός Knorr μυρωδικών
  • 1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις παραδοσιακό
  • λίγο αλάτι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξύνουμε τα μύδια με ένα μαχαιράκι, κόβουμε τα «μουστάκια» τους και τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Σε βαθύ τηγάνι αχνίζουμε σε δυνατή φωτιά το σκόρδο σε φετάκια, μαζί με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό και τον διαλύουμε μέσα στο λάδι. Ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και τα μύδια, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να αχνιστούν για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε τα μύδια αμέσως σε βαθιά πιατέλα μαζί με το ζουμί τους, πασπαλισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
 
ΡΕΓΓΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
 
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
 
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):
  • 2 ρέγγες
  • λάδι για το τηγάνι
 
Για το κουρκούτι:
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αβγό
  • λίγο αλάτι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφήνουμε τη ρέγγα μέσα σε χλιαρό νερό να φουσκώσει. Ψήνουμε τη ρέγγα για να μαλακώσει σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά. Βάζουμε τα υλικά για το κουρκούτι σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να σταθούν για 30 λεπτά. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και κόβουμε το ψάρι σε ψαχνά. Βουτάμε τα κομμάτια ρέγγγας στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να ροδίσουν. 
 
ΜΥΔΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ
 
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
 
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):
  • 500 γρμ. μύδια ψίχα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Hellmann’s 
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • λάδι για το τηγάνι
 
Για το κουρκούτι:
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αβγό
  • λίγο αλάτι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σουρώνουμε τα μύδια σε ένα σουρωτήρι. Τα μαρινάρουμε με το αλατοπίπερο, τη μουστάρδα και τον μαϊντανό. Βάζουμε τα υλικά για το κουρκούτι σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να σταθούν για 30 λεπτά. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει, ρίχνουμε τα μύδια μέσα στο κουρκούτι, παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να ροδίσουν. 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ