Καρυδόπιτα

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΥΛΙΚΑ:
  • 7 αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 125 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 375 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 δόση βανίλια
  • 2 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • μισό λεμόνι ξύσμα
Για το σιρόπι:
  • 300 γρ. νερό
  • 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 λεμόνι, τη φλούδα
  • 1 ξύλο κανέλας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι να βράσουν. Από τη στιγμή που ξεκινήσει η βράση μετρήστε 4 λεπτά και αφαιρέστε απ’ τη φωτιά. Αυτό το κάνουμε γιατί το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό προς κρύο για να σιροπιάσουμε.
Στη συνέχεια, βάλτε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 7 - 8 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά την φρυγανιά, τα ψιλοκομμένα στο μπλέντερ καρύδια, τη βανίλια, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού.
Όταν ετοιμαστεί το μίγμα με τα αυγά αφαιρέστε τον κάδο του μίξερ. Με τη βοήθεια μιας μαρίζ ρίξτε τα υλικά του μπολ στο μίγμα με τα αυγά και ανακατέψτε απαλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψί. Αμέσως τοποθετείστε το μίγμα της καρυδόπιτας στο ταψί και απλώστε το ώστε να αποκτήσει επίπεδη επιφάνεια στο επάνω μέρος.
Το μίγμα πρέπει να φτάνει στα 3/4 του ύψους του ταψιού.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω - κάτω) στους 170 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά περίπου.
Όταν βγάλετε την καρυδόπιτα από τον φούρνο αφήστε τη 2 - 3 λεπτά και σιροπιάστε ρίχνοντας το μισό σιρόπι στην αρχή και μετά από λίγο το υπόλοιπο.