Καραμελωμένες γλυκοπατάτες στο φούρνο & Πατάτες φούρνου γεμιστές με τυρί & Sour cream & Πράσινη σάλτσα μυρωδικών - Χοιρινή μαριναρισμένη σπάλα στο φούρνο

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΕΛΕΝΗ
WebTV EMBED
Χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο κώδικα για embedding:
ΧΟΙΡΙΝΗ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΗ ΣΠΑΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
 
ΥΛΙΚΑ:
Για τη μαρινάδα:
  • 2,5 - 3 κιλά χοιρινή σπάλα
  • 100 γρ. πετιμέζι
  • 80 γρ. μέλι
  • 150 γρ. μουστάρδα
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. τζίντερ, χοντροκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 100 γρ. πράσο, χοντροκομμένο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
Για την επόμενη μέρα:
  • 2 λίτρα νερό
  • αλάτι, πιπέρι
  • φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο
  • 1,5 κιλό πατάτες baby
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χαράξτε τη σπάλα από την κάτω πλευρά.
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέσα σε μία γάστρα, απλώστε τα και τοποθετείστε από πάνω τη σπάλα με την χαραγμένη πλευρά προς τα κάτω.
Βάλτε τη γάστρα στο ψυγείο και αφήστε την για μία ημέρα.
Την επόμενη μέρα ανακατέψτε το κρέας με τη μαρινάδα, προσθέστε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τα μυρωδικά.
Βάλτε τη γάστρα στο φούρνο για 4 ώρες στους 160 βαθμούς, σκεπασμένη με μία βρεγμένη λαδόκολλα και το καπάκι. Στις 2 ώρες, ρίξτε μέσα τις πατάτες και ψήστε για ακόμη 2 ώρες.
 
ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 5 γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. δενδρολίβανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για
30 - 40 λεπτά, ανακατεύοντας 1 - 2 φορές.
 
ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 5 πατάτες 
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα
  • σχοινόπρασο ή θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά τις πατάτες.
Με ένα μαχαίρι κάνουμε τομές – φέτες σε όλο το πλάτος της κάθε πατάτας, που να φτάνουν μέχρι τα 3/4 της σε βάθος. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για
30 - 40 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και στα ανοίγματα τις πατάτας γεμίζουμε με το τυρί. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ψήνουμε για άλλα 5 - 8 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το σχοινόπρασο από πάνω. Ιδανικά προσθέτουμε και μια κουταλιά sour cream.
 
SOUR CREAM
 
ΥΛΙΚΑ:
500 γρ. γιαούρτι
200 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. χυμό λάιμ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
 
ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ (ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ)
 
ΥΛΙΚΑ:
1/2 κούπα κόλιανδρο
1/2 κούπα μαϊντανός
1 κ.σ. ρίγανη
1 σκ. σκόρδο
1/3 κούπας ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ξύσμα λεμονιού σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε να γίνουν σάλτσα.
Προσθέτουμε το ξύσμα και ρυθμίζουμε την αλατότητα.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ