Γαύρος μαρινάτος & Σαλάτα οσπρίων

ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό γαύρο
  • 5 κ.σ. ημίχονδρο αλάτι
  • 1 ποτήρι λευκό ξίδι
  • 1 πιπεριά κόκκινη 
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 400 ml ηλιέλαιο
  • φλούδες από 1 λεμόνι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίσετε τα ψάρια. Αφαιρέστε το κεφάλι και τα εντόσθια, τραβήξτε τη ραχοκοκαλιά από πάνω προς τα κάτω και σπάστε την όταν φτάσετε στην ουρά για να την βγάλετε. 
Ξεπλύνετε καλά.
Σε ένα σκεύος, τοποθετείστε τον γαύρο σε στρώσεις, πασπαλίζοντας με ημίχονδρο αλάτι ανά δύο στρώσεις. 
Προσθέστε ξίδι μέχρι να σκεπάζει τα ψάρια και αφήστε εκτός ψυγείου για 8 ώρες. 
Σουρώστε και ξεπλύνετε λίγο με νερό.
Βάλτε τον γαύρο σε ένα μπολ και ρίξτε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Συντηρείστε στο ψυγείο.
 
ΣΑΛΑΤΑ ΟΣΠΡΙΩΝ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 100 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 100 γρ. ρεβίθια ή λευκά φασόλια
  • 100 γρ. φακές
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο
  • 1 αγγούρι
  • 10 τοματίνια
  • 2 λεμόνια, το χυμό τους
  • 10 γρ. τζίντζερ
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 4 κλωνάρια δυόσμος
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1 λάιμ, το ξύσμα και το χυμό του
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο (προαιρετικά)
  • 1 φινόκιο (προαιρετικά)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάλτε απ’ το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια στο νερό. 
Βράστε σε διαφορετικά κατσαρολάκια τα όσπρια και όταν μαλακώσουν αφήστε να κρυώσουν καλά. 
Ψιλοκόψτε όλα τα υλικά και προσθέστε τα σε ένα μπολ. Ανακατέψτε όλα αυτά μαζί με τα όσπρια και αφήστε για 1 - 2 ώρες στο ψυγείο ώστε να μαριναριστούν καλά. 
Σερβίρετε την σαλάτα κρύα.
Μπορείτε να την συντηρήσετε στο ψυγείο για 3 μέρες.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ