Γαύρος γιαχνί - Γαύρος με πατάτες - Γαύρος μαρινάτος


ΓΑΥΡΟΣ ΓΙΑΧΝΙ

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 1 κιλό γαύρο):
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ώριμες ντομάτες σε κυβάκια
  • 1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
  • αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφαιρούμε με τα χέρια μας το κεφάλι και τα εντόσθια από τα ψαράκια. Τα πλένουμε, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα ταψί και απλώνουμε τα φετάκια από το σκόρδο. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό και λίγο αλατοπίπερο. Αραδιάζουμε με σειρά μέσα στο ταψί τα ψάρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλατοπίπερο και ρίγανη, ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου.


ΓΑΥΡΟΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):
  • 1 κιλό γαύρος
  • 4 - 6 πατάτες σε φετάκια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Απλώνουμε λίγα φετάκια πατάτας στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω βάζουμε αλατοπίπερο, λίγο μαϊντανό και τα μισά φιλετάκια γαύρου. Συνεχίζουμε με πατάτες και την ίδια σειρά στα υλικά και τελειώνουμε με πατάτες. Περιχύνουμε με το λάδι και τον χυμό και σιγοβράζουμε στο μάτι για 30 λεπτά ή βάζουμε την κατσαρόλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 250 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά.


ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 1 κιλό γαύρο):
  • 1 κιλό γαύρος
  • 1/2 φλ. αλάτι
  • 1 φλ. ξύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τον γαύρο από το κεφάλι και τα εντόσθια και τον ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφήνουμε τα ψαράκια να στραγγίξουν σε σουρωτήρι. Απλώνουμε λίγα φιλετάκια γαύρου σε ένα τάπερ και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φιλέτα και το αλάτι. Περιχύνουμε με το ξύδι  και αφήνουμε το τάπερ στο ψυγείο από μία ώρα έως όλο το βράδυ. Χύνουμε το ξύδι και τα υγρά και ξεπλένουμε ελαφρά τον γαύρο. Τον βάζουμε σε ένα βάζο και σκεπάζουμε με καλό ελαιόλαδο ή μισό - μισό με σπορέλαιο.

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ