Γαλακτομπούρεκο

ΥΛΙΚΑ:
Για την κρέμα:
  • 1.800 ml γάλα
  • 180 γρ. σιμιγδάλι
  • 430 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 2 κλωνάρια βανίλια
  • 100 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
Για το σιρόπι:
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 75 γρ. γλυκόζη
  • 1 ξύλο κανέλας
Για το φύλλο:
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 75 ml ηλιέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για την κρέμα:
Βάλτε το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν.
Ανακατέψτε τους κρόκους, το ξύσμα λεμονιού και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μπολ. 
Λίγο πριν βράσει το γάλα, ρίξτε μέσα το σιμιγδάλι, ανακατέψτε και αφήστε να βράσει για 2 λεπτά.
Ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα της κατσαρόλας στο μείγμα του μπολ, ανακατεύοντας ταυτοχρόνως, στη συνέχεια πάλι πίσω στην κατσαρόλα, και βράστε για 2 λεπτά ακόμα.
Αφαιρέστε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, προσθέστε το βούτυρο και αφήστε να λιώσει πάνω στην κρέμα, χωρίς να ανακατέψετε. Έτσι δεν θα πιάσει κρούστα η κρέμα.
Αφήστε να κρυώσει για περίπου 35 λεπτά.
Για το σιρόπι:
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, φέρτε σε βρασμό και αφήστε να βράσει για 4 λεπτά.
Αφαιρέστε απ’ τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει πολύ καλά.
Για το φύλλο και το στήσιμο στο ταψί:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα δυο είδη βουτύρου που έχετε λιώσει, μαζί με το ηλιέλαιο.
Λαδώστε με το μείγμα ένα ταψάκι 35x25 εκατοστά περίπου. Στρώστε προσεκτικά τα φύλλα ανά 2, αφήνοντας το μισό μέρος τους να εξέχει από το ταψί και λαδώνοντας σε κάθε στρώση.
Όταν τελειώσουν τα φύλλα, ρίξτε μέσα την κρέμα και σκεπάστε με το μέρος των φύλλων που εξέχει, λαδώνοντας ένα ένα τα φύλλα.
Χαράξτε σε κομμάτια, βουτυρώστε από πάνω και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
Όταν βγάλετε το γαλακτομπούρεκο απ’ τον φούρνο, περιχύστε το με το κρύο σιρόπι.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ