Φακές σούπας & μπλατσαριά

ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ
 
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
 
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):
  • 1 φλ. φακές
  • 1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις από τα Χανιά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2  φλ. Pummaro
  • 1 σπιτικός ζωμός Knorr λαχανικών
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τις φακές, τις πλένουμε και τις βάζουμε με λίγο νερό να πάρουν μερικές βράσεις, περίπου 10 λεπτά. Χύνουμε το πρώτο νερό, στραγγίζουμε, προσθέτουμε 2 λίτρα ζεστό νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, το σκόρδο, τη ρίγανη, το pummaro, τον ζωμό και το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 30 λεπτά.
Τελευταία στιγμή προσθέτουμε το ελαιόλαδο και βράζουμε για ακόμα 5 λεπτά.
 
 
ΜΠΛΑΤΣΑΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΣΤΑΥΡΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 20 λεπτά
 
ΥΛΙΚΑ (για ένα μέτριο στρόγγυλο ταψί):
  • 6 φλ. αλεύρι
  • 8 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι
  • 2 κεσεδάκια νερό
  • λίγο αλάτι
  • 500 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
  • 500 γρ. σέσκουλα ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. φέτα
  • 2 κ.σ. ρύζι
  • 4 κ.σ. τραχανάς
  • 2 πράσα σε φετάκια
  • 2 ματσάκια καυκαλήθρες, χοντροκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μυρώνια, χοντροκομμένα
  • 2 φλ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τρίβουμε τα χορταρικά με λίγο αλάτι να μαραθούν και προσθέτουμε τα πράσα, τη φέτα θρυμματισμένη, τον τραχανά, το ρύζι, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το νερό, το σιμιγδάλι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο - λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματισθεί μία ρευστή ζύμη, να μοιάζει με παχύ χυλό. Ρίχνουμε το μισό λάδι στο ταψί, απλώνουμε τη  μισή ζύμη με ένα κουτάλι και ισιώνουμε την επιφάνεια. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Ραντίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις πάνω - κάτω, στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.
 
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ