Φακές σαλάτα με σουπιά & Φασόλια μαυρομάτικα με καλαμαράκια & Ρεβίθια σαλάτα

ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΟΣ ΤΑΧΙΝΙ

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 10 λεπτά

Αναμονή: όλο το βράδυ

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):

  • 500 γρμ. ρεβίθια
  • 2 μαρούλια χοντροκομμένα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 παντζάρια βρασμένα, ψιλοκομμένα
  • 3 - 4 κλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 αγγούρι σε κυβάκια
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα

Για τη σος:

  • 1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις απαλό
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • λίγο πιπέρι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το βράδυ σε χλιαρό νερό και μετά να βράσουν με άφθονο νερό. Μετά από 40 λεπτά τα δοκιμάζουμε κάθε 5 λεπτά και αυτό επειδή, ανάλογα με την ποικιλία, έχουν διαφορετικό χρόνο βρασμού. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε απαλά. Χτυπάμε στο πολυμιξεράκι τα υλικά της σος για ένα λεπτό περίπου και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

 

ΦΑΣΟΛΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):

  • 500 γρμ. μαυρομάτικα
  • 2 κονσέρβες καλαμαράκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 10 ντοματίνια στη μέση
  • 3 - 4 κλαράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • λίγα κλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα

Για τη σος:

  • 1/2 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις απαλό
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κ.γ. μουστάρδα Hellmann’s
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • λίγο πιπέρι
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν να βράσουν με άφθονο νερό. Μετά από 20 λεπτά τα δοκιμάζουμε κάθε 5 λεπτά και αυτό επειδή, ανάλογα με την ποικιλία, έχουν διαφορετικό χρόνο βρασμού. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σουρώνουμε τα καλαμαράκια από το ζουμί τους και βγάζουμε το κόκαλο της πλάτης. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε με τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε στο πολυμιξεράκι τα υλικά της σος για ένα λεπτό περίπου και την προσθέτουμε στα φασόλια. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

 

ΦΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΟΥΠΙΑ

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα):

  • 500 γρμ. φακές ψιλές
  • 1 πακέτο σουπιές κατεψυγμένες
  • 3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα σε φετάκια
  • 2 πιπεριές σε κυβάκια
  • 1/2 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένος
  • λίγα κλαράκια άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 ντομάτα σε κυβάκια

Για τη σος:

  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • 6 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Άλτις απαλό
  • 6 κ.σ. ξύδι
  • λίγη ρίγανη
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερό για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά και να κρατάνε λίγο. Βράζουμε τις σουπιές σε λίγο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Σουρώνουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τις βάζουμε σε μπολ και τις ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε με τα φακές σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε στο πολυμιξεράκι τα υλικά της σος για ένα λεπτό περίπου και την προσθέτουμε στη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ