Διαγωνισμός μαγειρικής 29/04/14

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΑ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • μια πιπεριά κόκκινη, μια πράσινη και μια πορτοκαλί
  • 100 γρμ. μουστάρδα
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 κοτόπουλο στήθος φιλέτο
  • μαρούλι, ρόκα ή ότι άλλη σαλάτα θέλετε (υπάρχουν έτοιμα σακουλάκια με σαλάτα)
  • 300 γρμ. ανθότυρο
  • 200 γρμ. μέλι
  • μπαλσάμικο ξύδι
  • 3 καρότα
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε το φιλέτο σε κομματάκια και το ψήνουμε σε ένα τηγάνι. Προσθέσουμε τη μουστάρδα, το μέλι, τα καρότα και τις πιπεριές και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά όλα μαζί.
Ταυτόχρονα φτιάχνουμε τη σαλάτα, προσθέτοντας ανθότυρο, ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.
 
ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ ΚΑΙ ΣΩΣ ΦΕΤΑΣ
 
ΥΛΙΚΑ:
Για τα κεφτεδάκια:
  • 500 γρμ. κιμά λάπα
  • 150 γρμ. σουτζούκι πικάντικο 
  • 6 φέτες του τοστ χωρίς κόρα, μουλιασμένες ή μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό 
  • αλάτι και πιπέρι
 
Για τη σως φέτας:
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 100 γρμ. φέτα 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 κ.σ. ξύδι 
  • λίγο αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • λίγη πάπρικα για χρώμα
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια μπασίνα βάζουμε την ψίχα από το μπαγιάτικο ψωμί ή του τοστ για να μουλιάσει. Σε μία άλλη βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι που το έχουμε περάσει από τον τρίφτη, την ψίχα αφού την έχουμε στραγγίξει καλά, τον μαϊντανό και το σουτζούκι αφού το έχουμε ψιλοκόψει. Συμπληρώνουμε το αλάτι, το πιπέρι και πλάθουμε τα κεφτεδάκια. Τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε.
Για τη σως, διαλύουμε με τα χέρια μας ή στο μπλέντερ τη φέτα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και την πάπρικα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
 
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό χταπόδι 
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά
  • 1 ½ φλ. τσαγιού λάδι
  • 1/2 φλ. τσαγιού ξύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 750 γρμ. ντομάτες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβουμε το χταπόδι σε τεμάχια, το πλένουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε. Συνοδεύουμε με ρύζι.
 
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 πακέτο μακαρόνια λινγκουίνι (linguine)
  • 2 – 3 γαρίδες με κέλυφος (ανά άτομο)
  • 500 γρμ. μύδια με κέλυφος
  • 4 κύβους σουρίμι από αστακό
  • 4 κύβους σουρίμι από καβούρι
  • 1 ντομάτα φρέσκια
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό μπουκάλι ούζο
  • 2 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 2 κ.γ. μαύρη ζάχαρη
  • παρμεζάνα
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μία κατσαρόλα με νερό ζεματάμε τα θαλασσινά. Βράζουμε για περίπου 5 – 6 λεπτά, σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφήνοντας το κεφάλι και την ουρά. Στο ίδιο νερό που βράσαμε τα θαλασσινά, μαγειρεύουμε τα μακαρόνια μέχρι το σημείο βρασμού al dente. 
Βάζουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ξερό κρεμμύδι σε κομματάκια, το αλάτι, το πιπέρι και σε λίγα λεπτά όλα τα θαλασσινά. Μετά φλαμπάρουμε με το ούζο και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σβήνουμε με φρέσκια τριμμένη ντομάτα, προσθέτουμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Ελέγχουμε το αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα. 
Βάζουμε τα μακαρόνια μέσα στα θαλασσινά και ανακατεύουμε. 
Σερβίρουμε με λίγες νιφάδες παρμεζάνα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή άνηθο αν προτιμάτε.

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ