Διαγωνισμός μαγειρικής

ΣΟΥΠΑ ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα
  • 2 πράσα καθαρισμένα
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1.300 ml νερό
  • 2 κύβους κοτόπουλο
  • 2 μικρές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 130 γρμ. φιδέ
  • παρμεζάνα
  • αλάτι και πιπέρι
  • ταμπάσκο (κατά προτίμηση)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τα πράσα και το σκόρδο. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μία κατσαρόλα με νερό βράζουμε τον κύβο κοτόπουλο μαζί με τις ντομάτες και το ρίχνουμε στο μείγμα λαχανικών. Ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Μόλις βράσει ρίχνουμε το φιδέ και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Αφού ψηθεί βάζουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και 2 σταγόνες ταμπάσκο.
Σερβίρουμε στο πιάτο και τρίβουμε λίγη παρμεζάνα από πάνω.
 
 
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙ
 
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):
  • 800 γρ. - 1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μάτσο άνηθο
  • 1 κρεμμύδι ξηρό
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 3 - 4  μαρούλια ανάλογα με το μέγεθός τους
     
Προαιρετικά:
  • 2 κύβους ζωμό λαχανικών
 
Για το αυγολέμονο:
  • 2 αυγά
  • χυμός 2 λεμονιών
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κομματάκια κοτόπουλου στο λάδι (αφού έχει ζεσταθεί πρώτα) για 5 περίπου λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κρεμμύδι (το ξηρό) αφού πρώτα το έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια για 2 - 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί αφού εξατμιστεί το αλκοόλ. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Με το χέρι μας χοντροκόβουμε τα μαρούλια και τα ρίχνουμε και αυτά, τα πατικώνουμε με την κουτάλα να ανακατευτούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά και να μαραθούν (να κάτσουν καλά). Ρίχνουμε τον άνηθο αφού τον έχουμε ψιλοκόψει. Σε μία κούπα ζεστό νερό ρίχνουμε τους ζωμούς λαχανικών, τους ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα βράζουμε περίπου για 20 - 25 λεπτά.
 
Για το αυγολέμονο:
Χτυπάμε τα αυγά πολύ καλά (να κάνουν αφρό), ρίχνουμε το χυμό από τα 2 λεμόνια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Παίρνουμε με την κουτάλα λίγο, λίγο από το ζουμάκι από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στο αυγολέμονο συνεχίζοντας το χτύπημα (σιγά, σιγά να μην κόψει το αυγό.)
Ρίχνουμε σχεδόν όλο το ζουμάκι να ανακατευτεί με το αυγολέμονο και με πολύ καλό χτύπημα να αφρίσει.
Ρίχνουμε 2 γεμάτες κουταλιές κορν φλάουρ για να δέσει το αυγολέμονο και το ανακατεύουμε καλά. Αφού διαλυθεί το κορν φλάουρ το ρίχνουμε το μίγμα πάλι στην κατσαρόλα, το ανακατεύουμε να πάει παντού. Αφού πάρει μία βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Το αφήνουμε ένα 10 λεπτο και το σερβίρουμε!
 
 
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΟΣΤΡΑΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΤΑ ΨΑΡΙΟΥ
 
Χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρμ. μύδια
  • 500 γρμ. κυδώνια
  • 4 κομμάτια φιλέτο ψαριού
  • ελαιόλαδο
  • σκόρδο
  • φρέσκο κρεμμύδι
  • άνηθος
  • μαϊντανός
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • λεμόνι, λάιμ (ξύσμα)
  • αλάτι
  • πιπέρι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μύδια και τα κυδώνια. Περιμένουμε να ανοίξουν. Στρώνουμε τις πατάτες που έχουμε βράσει και κόψει σε ροδέλες και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε σε στρώσεις τα φιλέτα ψαριού. Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε να πάρει βράση.
 
 
 
ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΣΩΣ
 
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες):
  • 8 κ.σ. λευκή πάστα miso
  • 6 κ.σ. λευκή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζανιού mirin
  • 1/2 φλιτζανιού σάκε
  • λίγο σησαμέλαιο ή άλλο λάδι για τηγάνισμα
  • 4 φιλέτα σολωμού με την πέτσα
(βρίσκουμε τα υλικά σε όλα τα ασιατικά σούπερ – μάρκετ)
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το mirin μαζί με το σάκε, τόσο ώστε να εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ.  Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την πάστα miso, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί. Δυναμώνουμε ξανά την φωτιά και προσθέτουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κολλήσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν όλα τα συστατικά έχουν διαλυθεί εντελώς και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Περιχύνουμε το ψάρι με το μείγμα και το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο σκεύος, το οποίο θα κλείσουμε με καπάκι ή ζελατίνα. Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 2 - 3 μέρες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και παράλληλα ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και σοτάρουμε τον σολομό και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
Μεταφέρουμε τα φιλέτα του σολομού σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 7 - 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με λευκό ρύζι ή βραστό μπρόκολο.
 
ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
 
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα):
  • 1.200 γρμ. μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
  • 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο έξτρα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 1 κομμάτι πράσο
  • 1/2 φλ. τσαγ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη
  • 500 γρμ. κριθαράκι χοντρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξινομυζήθρα τριμμένη
  • μισό πορτοκάλι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε γύρω γύρω τις μερίδες κρέατος περίπου 8 - 10 λεπτά. Προσθέτουμε ολόκληρα τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, πράσο και αφήνουμε να λαδωθούν. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το πορτοκάλι και 1 λίτρο νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά. Το αδειάζουμε σε ταψί. Από πάνω βάζουμε το βρασμένο κρέας. Αφαιρούμε από τη σάλτσα τα λαχανικά και περιχύνουμε το φαγητό. Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό προσθέτουμε ζεστό νερό για δύο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή ξινομιζύθρα και αφήνουμε το γιουβέτσι για 10 λεπτά στο φούρνο.

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ