Croque Monsieur / Madame & Scrambled eggs & Benedict eggs

CROQUE MONSIEUR / MADAME
ΥΛΙΚΑ:
  • 2 φέτες ψωμί με προζύμι
  • 3 φέτες τυρί ένταμ
  • 2 φέτες γαλοπούλα
  • 30 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • βούτυρο για το άλειμμα
  • 1 αυγό, για τη madame
Για τη μπεσαμέλ:
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 50 γρ. γραβιέρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Για τη μπεσαμέλ:
Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι, ανακατέψτε και αφήστε για ένα λεπτό περίπου να ζεσταθεί.
Ζεστάνετε το γάλα, ρίξτε το στο κατσαρολάκι σε 3 δόσεις και ανακατέψτε συνεχώς όσο αυτό πήζει.
Αφαιρέστε απ’ τη φωτιά, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατέψτε και αφήστε στην άκρη.
Φρυγανίστε τις φέτες ψωμιού και αλείψτε τις με λίγο βούτυρο. Ρίξτε τη μπεσαμέλ στη μία φέτα, απλώστε τυρί και γαλοπούλα, ρίξτε μπεσαμέλ από πάνω και κλείστε με την άλλη φέτα ψωμιού.
Βάλτε τις υπόλοιπες φέτες τυρί και γαλοπούλα από πάνω, ρίξτε μπεσαμέλ και τελειώστε με την γραβιέρα.
Ψήστε στην πάνω σχάρα του φούρνου, στις αντιστάσεις, σε δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά περίπου μέχρι να γκραντιναριστεί.
Αν θέλετε να το κάνετε madame προσθέστε ένα τηγανιτό αυγό από πάνω.
 
SCRAMBLED EGGS
ΥΛΙΚΑ:
  • 10 γρ. βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φέτα φρυγανισμένο ψωμί
  • 1 φέτα αλλαντικό
  • σχοινόπρασο
  • αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σπάστε τα αυγά και βάλτε τα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το βούτυρο. Ανάψτε το μάτι σε μέτρια φωτιά και ξεκινήστε να ανακατεύετε συνεχώς τα αυγά με το σύρμα χειρός. Κατά διαστήματα αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά για να μην αρπάξουν τα αυγά.
Όταν αρχίζουν να δένουν τα υλικά, προσθέστε εκτός φωτιάς την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε.
Σερβίρετε με αλλαντικό της αρεσκείας σας, ντοματίνια και σχοινόπρασο.
 
BENEDICT EGGS
ΥΛΙΚΑ:
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. ξίδι λευκό
  • 1 χοντρή φέτα ψωμιού τύπου μπριός
  • 2 φέτες καπνιστού σολομού ή αλλαντικού της αρεσκείας σας
  • 1 κ.σ. μουστάρδα αγγλική
  • αβοκάντο (αν βάλετε σολομό)
  • σπανάκι (αν βάλετε αλλαντικό)
Για τη γρήγορη σως ολλανδέζ:
  • 2 κρόκους αβγών
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 2 κ.σ. νερό
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 400 γρ. βούτυρο
  • σχινόπρασσο
  • αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για τη σως:
Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και ρίξτε το σε μια κανάτα.
Βάλτε και όλα τα υπόλοιπα υλικά στην κανάτα και χτυπήστε με ραβδομπλέντερ.
Στη συνέχεια, προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε ανεβοκατεβάζοντας το ραβδομπλέντερ ώστε να δίνετε αέρα στη σως.
 
Για τα αβγά:
Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό με 1 κ.σ. ξίδι να βράσουν. Όταν αρχίσει ο βρασμός, ανακατέψτε με το σύρμα για να δημιουργηθεί μια δίνη στο νερό.
Βάλτε τους κρόκους αυγών σε ένα πιάτο μαζί με 1 κ.σ. ξίδι.
Ρίξτε προσεχτικά έναν έναν τους κρόκους στην κατσαρόλα καθώς γυρίζει το νερό (προσοχή να μη κοχλάζει), κλείστε με το καπάκι και αφαιρέστε απ’ τη φωτιά.
Αφαιρέστε προσεχτικά τους κρόκους σε 3 λεπτά με μια τρυπητή κουτάλα.
Φρυγανίστε ένα ψωμάκι και αλείψτε το με μουστάρδα.
Βάλτε πάνω σε αυτό το μισό αβοκάντο σε φέτες, τον σολομό, τα αυγά και τέλος τη σως.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ