Burger croque monsieur

ΥΛΙΚΑ:
  • 4 ψωμάκια για burger
  • 4 φέτες γραβιέρα 
  • 4 φέτες καπνιστό ζαμπόν
Για τη μαγιονέζα:
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 κούπα ηλιέλαιο
  • αλάτι και πιπέρι
Για τα burger:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά από ελιά ή το καπάκι της σπάλας
  • αλάτι και πιπέρι 
Για τη μπεσαμέλ:
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 1 ½ κούπα γάλα
  • μοσχοκάρυδο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Για τη μαγιονέζα:
Βάζουμε στην κανάτα του μπλέντερ χειρός όλα τα υλικά εκτός από το λάδι.
Κουμπώνουμε την κανάτα στο μπλέντερ και προσθέτουμε το λάδι.
Χωρίς να κουνάμε το μπλέντερ, χτυπάμε το μίγμα μέχρι να γίνει μαγιονέζα και αλατίζουμε.
Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες.
 
Για τη μπεσαμέλ:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς να πάρει χρώμα.
Μαγειρεύουμε το αλεύρι στο βούτυρο, ανακατεύοντας με το σύρμα. Όταν σταματήσει να μυρίζει “αλευρίλα”, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μια “ιδέα” μοσχοκάρυδο.
 
Για τα μπιφτέκια:
Ανακατεύουμε καλά τον κιμά με το αλατοπίπερο αλλά χωρίς να τον πατάμε όπως όταν κάνουμε κεφτεδάκια.
Φτιάχνουμε μπάλες των 180 – 200 γρ.
Με τη βοήθεια μια σπάτουλας, πατάμε μία μία τις μπάλες να γίνουν μπιφτέκια. Με το δάχτυλο, κάνουμε στο κέντρο του μπιφτεκιού μια εσοχή. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να μην φουσκώσει το μπιφτέκι καθώς ψήνεται.
Σε ένα τηγάνι, σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, ψήνουμε τα μπιφτέκια για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά και προσθέτουμε το τυρί στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα.
 
Για τα burger:
Φρυγανίζουμε το ψωμί από τη μέσα πλευρά.
Αλείφουμε με μαγιονέζα το κάτω ψωμί.
Προσθέτουμε το μπιφτέκι με το τυρί από πάνω.
Προσθέτουμε μια φέτα ζαμπόν.
Βάζουμε 1 κ.σ. μπεσαμέλ από πάνω.
Κλείνουμε με το πάνω ψωμί και σερβίρουμε.
 

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ