ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

CANNELLONI ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ

Προετοιμασία: 45 λεπτά
Μαγείρεμα: 50 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες):
12 cannelloni με αυγά για φούρνο Barilla
80 γρμ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια

Για τη γέμιση:
250 γρμ. βόειος κιμάς
200 γρμ. μαγειρεμένο σπανάκι
4 ½ κ.σ. (60 ml) ξηρό λευκό κρασί
2 κ.σ. (40 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
40 γρμ. κρεμμύδι
30 γρμ. καρότο
20 γρμ. σέλινο
1 1/3 κούπες (120 γρμ.) τριμμένη παρμεζάνα
1 μεγάλο αυγό
τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:
2 κούπες (500 ml) γάλα
30 γρμ. ανάλατο βούτυρο
2 κ.σ. (40 γρμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον κιμά και αφήνουμε να ροδίσει. Προσθέτουμε το λευκό κρασί, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το κρασί να εξατμιστεί πλήρως. Προσθέτουμε το σπανάκι, ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και μία πρέζα πιπέρι και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 έως 20 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μεταφέρουμε το μείγμα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέθουμε. Προσθέτουμε το αυγό, τη μισή τριμμένη παρμεζάνα, μία πρέζα μοσχοκάρυδο και αλέθουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Για τη μπεσαμέλ:
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα σκεύος με χοντρό πάτο. Για να φτιάξουμε το μείγμα της μπεσιμέλ, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι μαζί για 3 έως 4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα άλλο σκεύος. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα με το βούτυρο και το αλεύρι αργά. Ρυθμίζουμε το αλάτι, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει η σάλτσα μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη και κρεμώδη υφή. Αν η μπεσιμέλ είναι πολύ παχύρρευστη, προσθέτουμε λίγο γάλα. Εάν είναι πάρα πολύ αραιή, την αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά ακόμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Χρησιμοποιούμε μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής για να γεμίσουμε τα cannelloni. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 9 έως 13 εκ. και τοποθετούμε τα γεμιστά cannelloni ομοιόμορφα στο σκεύος. Τελειώνουμε με μία ομοιόμορφη στρώση μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και βάζουμε διάσπαρτα μερικά κομματάκια βούτυρο από πάνω. Ψήνουμε τα cannelloni για 15 έως 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για μερικά λεπτά πριν τα σερβίρουμε.


WW FARFALLE ΜΕ ΞΙΦΙΑ, ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΑΡΑΘΟ

Χρόνος ετοιμασίας: 30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 με 5 άτομα):
350 γρμ. WW Farfalle Barilla
150 γρμ. φρέσκο ξιφία
150 γρμ. καπνιστό σολωμό
ένα ολόκληρο μάραθο
50 γρμ. μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι
2 ώριμες ντομάτες
μισό ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
χυμό από 1 λεμόνι
4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
μάραθο και φύλλα φρέσκου βασιλικού
αλάτι και μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε άφθονο, ελαφρώς αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα. Όταν το νερό κοχλάσει, προσθέτουμε τις Farfalle και ακολουθούμε το χρόνο βρασίματος που αναγράφεται στη συσκευασία. Στραγγίζουμε προσεκτικά, πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αφήνουμε τα ζυμαρικά να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ταυτόχρονα πλένουμε και κόβουμε το μάραθο σε πολύ λεπτές φέτες. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με τα τρυφερά φυλλαράκια του μάραθου, αν υπάρχουν. Κόβουμε τον ξιφία και το σολωμό σε μικρούς κύβους ενός εκατοστού. Πλένουμε και κόβουμε σε κύβους την ντομάτα. Σοτάρουμε ελαφρά το σολομό σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Όταν κρυώσουν τα ζυμαρικά, προσθέτουμε τον τεμαχισμένο σε κύβους σολομό, το μαριναρισμένο μάραθο, τον ξιφία, τις ελιές και τις ντομάτες. Αν είναι απαραίτητο, καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρουμε προσθέτοντας τα φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Τελευταία πινελιά:
Για περισσότερη γεύση και πλουσιότερο άρωμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις φρέσκιες ντομάτες με δύο κουταλιές της σούπας Barilla Dry Tomato Pesto. 

LINGUINE ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ PUTTANESCA

Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 13 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες):
350 γρμ. Linguine Barilla
500 γρμ. ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες
50 γρμ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι και κομμένες στη μέση ή σε φέτες
30 γρμ. αλατισμένη κάπαρη, ξεπλυμένη και χοντροκομμένη
2 κ.σ. (30 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
30 γρμ. φιλέτα αντσούγιας σε λάδι
1 - 2 σκελίδες σκόρδο
20 γρμ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
κόκκινη πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή αποξηραμένη
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε αλατισμένο νερό για να βράσουν τα Spaghettoni. Ψιλοκόβουμε 1 ή 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, όπως προτιμάτε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, μαγειρεύουμε το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να χρυσαφίσει και προσθέτουμε λίγη πιπεριά τσίλι. (Εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια πιπεριά τσίλι, αφαιρούμε τους σπόρους και την ψιλοκόβουμε. Εάν είναι αποξηραμένη, τη θρυμματίζουμε με το χέρι αφού φορέσουμε γάντια μιας χρήσης).
Προσθέτουμε την κάπαρη στο σκόρδο που έχει χρυσαφίσει και το τσίλι μαζί με τα φιλέτα αντσούγιας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες. Αλατίζουμε, αν χρειάζεται, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε τις ελιές στη σάλτσα. Μαγειρεύουμε τα spaghettoni σε βραστό αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente και στη συνέχεια τα σουρώνουμε. Περιχύνουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ