ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα:

2 «φύλλα» μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος (1 κιλό περίπου)
λάδι για το τηγάνι

Α’ κουρκούτι:

1 κουτάκι μπύρα
2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει
λίγο αλάτι

Β’ κουρκούτι:

2 φλ. αλεύρι
1 ½ φλιτζάνι σόδα αναψυκτικό
λίγο αλάτι

Για τη σκορδαλιά:

4 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε νερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. καρύδια
1/2 φλ. ελαιόλαδο
6 κ.σ. ξύδι
λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τα υλικά για το Α’ κουρκούτι σε μπολ και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Κάνουμε το ίδιο και για το Β’ κουρκούτι. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να σταθούν για 30 λεπτά. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια (2 - 3 για κάθε μερίδα). Βουτάμε το μπακαλιάρο στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να ροδίσουν. Χτυπάμε στο πολυμίξερ σε μέτρια ταχύτητα τα υλικά για τη σκορδαλιά, εκτός από το λάδι, το οποίο προσθέτουμε λίγο - λίγο μέχρι να δέσει η σκορδαλιά. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο το μπακαλιάρο μαζί με τη σκορδαλιά.