Σίφνος

Το 25ο οδοιπορικό τού Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στη Σίφνο. Στο νησί, όλα είναι έτοιμα για τον τουρίστα του καλοκαιριού. Ή… μάλλον σχεδόν έτοιμα.
 
Οι ιστορίες ξετυλίγονται…
 
Με το που φτάνουμε στο λιμάνι, οι δύτες του νησιού καταδύονται. Στόχος; Να καθαρίσουν τον βυθό. Αποτέλεσμα; Μπουκάλια, πετσέτες, σακούλες, ακόμα και λάστιχα αυτοκινήτων.
Μαζί με τους δύτες είναι και μια 15χρονη. Η μητέρα της την παρακολουθεί με αγωνία. Μας φαίνεται γνωστή. Πλησιάζουμε και αναγνωρίζουμε την Σούζαν Άσμπυ. Η πρώτη τηλεοπτική γυμνάστρια έχει πλέον εγκατασταθεί, μόνιμα, στη Σίφνο. Κλείνουμε ραντεβού για γυμναστική στην παραλία Φάρος και περπατάμε στις Καμάρες, το λιμάνι.
Άλλη μια έκπληξη. Μια rolls royce διασχίζει τον παραλιακό δρόμο! Ιδιοκτήτης ένας αγγειοπλάστης, που του αρέσει η φιγούρα. Δεν ξέρει, όμως, να ανοίγει το καπό… Φεύγει ντροπιασμένος και επιστρέφει με μια καμπριολέ cadillac! Την αγόρασε, λέει, κάνοντας οικονομίες  σε… κουμπαρά!
 
Πηγαίνουμε στο Κάστρο. Ο παπάς κάνει μάθημα βιολιού στους νέους. Μόνο που πριν φορέσει τα ράσα, ήταν ο βιολιστής του Μαζωνάκη. Κουράστηκε, τα παράτησε και πλησίασε τον Θεό. Όχι μόνο αυτός, όλη η οικογένεια. Ο 9χρονος γιος του μόλις δει καμπάνα σπεύδει να την χτυπήσει. Είναι ο μικρότερος καμπανοκρούστης του νησιού και είναι περιζήτητος.
 
Ανηφορίζουμε στην Απολλωνία, τη Χώρα, για την πιο περίεργη ξενάγηση που έγινε ποτέ. Μηχανές trial στα σοκάκια και επιδέξιοι χειρισμοί στα σκαλιά και τα μονοπάτια.
Και μια και λέμε μονοπάτια, τι καλύτερο από το να επισκεφθείς, με τους πεζοπόρους, τη Χρυσοπηγή.
 
Στον Πλατύ Γιαλό, η παραλία έχει… εξαφανιστεί. Ο νοτιάς πήρε την άμμο και την μετέφερε στην άκρη. Εκσκαφείς και δύτες μαζεύουν άμμο από την θάλασσα και δημιουργούν εκ νέου παραλία για να υποδεχθούν τους τουρίστες.
 

Τέλος, αν πάτε στη Σίφνο και δείτε στα βουνά κόκκινους καπνούς, μην ανησυχήσετε. Κάποιοι αναβιώνουν το έθιμο της Φρυκτωρίας, τότε που άναβαν φωτιές για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους ότι έρχονται πειρατές…

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ