60' Ελλάδα - Αμοργός

Το 18ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στην Αμοργό.
 
Οι ιστορίες ξετυλίγονται…
 
Απέραντο γαλάζιο
Η μονή της Χοζοβιώτισσας και μια ταινία, «Το απέραντο Γαλάζιο», είναι ο πόλος έλξης για την Αμοργό. Οι μισοί κάτοικοι του νησιού αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο νησί, βλέποντας την ταινία του Λικ Μπεσον που γυρίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄80.
 
Οι «ξένοι» που έχτισαν τη ζωή τους στο νησί
Ο Γερμανός Μίκαελ, από οικονομολόγος έγινε ψαράς και ζει με την πολιτικό μηχανικό σύζυγό του στο νησί. Η διαφημίστρια από την Ν. Σμύρνη ανακάλυψε το Θεό και έγινε μοναχή. Ο τενόρος από την Γαλλία έγινε οδηγός βουνού και τραγουδάει στις βουνοκορφές, ξεναγώντας τους τουρίστες.
 
Μια ξενάγηση που δεν μοιάζει με τις άλλες
Οι αυτοδύτες που κολυμπούν στα ναυάγια μας ξεναγούν στο βυθό, ενώ οι ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους με 7 μποφόρ.
 
Ποιος Νίκος;
Στη Λαγκάδα, οι μουλαράδες μεταφέρουν τα οικοδομικά υλικά στους «ξένους» οι οποίοι χτίζουν σπίτια, ενώ οι γεροντότεροι του νησιού κάνουν ένα… απολαυστικό λάθος μπερδεύοντας τον Νίκο Μάνεση μ’ ένα άλλο γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο.
Τα παιδία παίζει
Στη Λαγκάδα, παίζεται ένα παιχνίδι που δεν συναντάται πουθενά στην Ελλάδα. Οι μπάλες… Και όποιος τραυματιστεί; Υπάρχει ο βελονιστής με τη ρεφλεξολόγο γυναίκα του… Τρυπάνε και μαλάζουν πατούσες… Στην Χώρα, οι ποδοσφαιρικές ομάδες παίζουν υπό τους ήχους λαούτου και βιολιού, ενώ το ενετικό κάστρο δεσπόζει επιβλητικό και ας μην ξέρουν οι ντόπιοι ποιοί το έχτισαν.
 
Ιδιαίτερα μαθήματα και… μαθήματα πολιτικής
Ο μελισσοκόμος της Αιγιάλης παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα για την παραγωγή μελιού. Ιδιαίτερα μαθήματα όμως παραδίδει και η Σουηδέζα που φτιάχνει ιστοσελίδες. Πολλές γυναίκες στα Θολάρια μαθαίνουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Ολλανδέζα νοσοκόμα, μαζί με τους Γερμανούς που εγκαταστάθηκαν στην Αμοργό, στέλνουν μήνυμα σε Μέρκελ και Ντάισεμπλουμ, για τα δεινά της Ελλάδας.
 
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα!
Το χρυσάφι του νησιού είναι η φάβα. Το ΦΑΒΑ όπως λένε οι ντόπιοι. Ένα φαγητό που ανέθρεψε γενεές επί γενεών.

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ